Központ
2020. január 23. csütörtök, Rajmund, Zelma

Fiatalok életét mentették meg a hematológián

Pál Piroska április 28, 2016 Hír & hírháttér

A szerdai nap folyamán két őssejt-átültés történt a Marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinikán. A szakorvosok két erdélyi, fiatal páciens életét mentették meg, méghozzá olyan orvostani módszerrel, amelyet az országban csak három egészségügyi intézményben végeznek.

DSC07585

Dr. Benedek István és dr. Benedek Lázár Erzsébet hematológus főorvosok sajtótájékoztatón mondták el, hogy két allogén (nem saját) csontvelő-átültetést végeztek egy 23, illetve egy 34 éves erdélyi páciensen. „A 23 éves fiatal férfi számára az Európai Nemzeti Regisztertől, Németországból szereztünk donort, amelyet azelőtt való nap – kedden – szeparáltak, szerda reggel 7-kor érkezett meg a marosvásárhelyi klinikára, és 8-kor már sikeresen átültettük a beteg szervezetébe. A másik páciensünk rokontól, a lánytestvérétől kapott kompatibilis őssejtet. Mindkét betegünk állapota stabil” – tudósított Benedek Lázár Erzsébet. Megtudtuk azt is, hogy az allogén transzplantációs módszer ugyan költségesebb, mint az autológ, de egyes akut leukémiás esetekben csak ez vezet gyógyuláshoz.

Kiemelkedő mozzanat a vásárhelyi klinikán

Dr. Benedek István kiemelte, hogy az országban – Vásárhely mellett – csak Bukarestben és Temesváron végeznek őssejt-átültetéseket, és ez mindenképp kiemelkedő mozzanat a marosvásárhelyi klinikán, ahol az európai normáknak megfelelő felszereléssel dolgoznak, és az intézmény része a Nemzetközi Őssejtdonor Regiszternek, ekképp hozzáférnek külföldi donorokhoz is.

„A klinika megalakulása óta közel félezer transzplantációt hajtottunk végre, csak az idén már 23 csontvelő-átültetést végeztünk. Az orvosok, rezidensek, asszisztensek és az egészségügyi személyzet tagjai elhivatottak, tehetségesek, kitartóak, fáradhatatlanok, akikre büszke vagyok, és megfelelő utánpótlásai a marosvásárhelyi hematológia gyógyászatának” – fejtette ki.

Mi az allogén csontvelő-átültetés?

Benedek Lázár Erzsébet lapunknak elmagyarázta: az allogén szó azt jelenti, hogy nem saját. Magyarra fordítva: nem saját csontvelői őssejtek átültetése. Az allogén csontvelő-átültetés során a betegek saját elégtelen működésű csontvelői sejtjeit véglegesen elpusztítva, más embertől kapott csontvelői őssejtekkel helyettesítik. Bizonyos betegségekben az orvostudomány mai állása szerint a betegnél más gyógyítási lehetőség nincs, csak a másik embertől kapott csontvelői sejtektől várhatnak gyógyulást.

Hogyan történik az allogén csontvelői őssejt-átültetés?

Benedek István körülírta, hogyan történik az átültetés: az allogén átültetés előtt el kell végezni a donor csontvelői őssejtjeinek gyűjtését, ez az úgynevezett szeparálás. Egy későbbi időpontban egy nagyon részletes szakkivizsgálást követően a transzplantációs osztályon a betegek saját csontvelejét sugár, vagy gyógyszeres kezeléssel elpusztítják, hogy helyet készítsenek a beültetendő új csontvelőnek. A sugár, illetve gyógyszeres kezelés 1 hétig tart, ezután 1 nap szünet, majd a csontvelői őssejtek transzplantációja következik. Az őssejtek a 10-25. napon megtapadnak.

Share Button
Ennyien olvasták: 2135

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.