Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Figyelmeztetés a Dacia munkásainak: Marokkóba költöztethetik a gyárat

Központ május 5, 2013 Hír & hírháttér

Figyelmeztetés a Dacia munkásainak: Marokkóba költöztethetik a gyárat

Mehetnek kapálni?

A Renault tulajdonában lévő Dacia figyelmeztette a dolgozóit Romániában, hogy ha nem hagynak fel a „folyamatos követelőzéssel” és továbbra is elégedetlenkednek, akkor bizony komolyan fontolóra veszik, hogy a teljes termelést áthelyezik Marokkóba.

 

Constantin Stroe, a Dacia alelnöke – egy a Reutersnek adott interjúban – elmondta, hogy ha elfogadnák a mioveni gyár dolgozóinak mintegy 40%-os kereset emelési igényét, az a márkának nagyságrendileg 20.000.000 eurós veszteséget okozna.

A béremelés szükségességét a gyár vezetői sem vitatják, s az elmúlt napokban 9%-os emelésre tettek javaslatot, de a dolgozók ezt elutasítják és sztrájkkal fenyegetőztek.

Stroe megerősítette, hogy ők mindenképp megegyezés pártiak, keresik annak a lehetőségét, hogy mindkét fél képviselői elégedetten állhassanak fel a tárgyalóasztaltól (olyan megállapodással), amelyet mindenki jó szívvel vállal, de a túlzó és ésszerűtlen követelésekkel nem tudnak mit kezdeni, és ez a termelés marokkói áthelyezését is eredményezheti.

Az biztos, hogy nem eszik olyan forrón a kását, és hipp-hopp nem fog elmenni a Dacia, de a román dolgozóknak, akik jelenleg átlag 3.965 lejt keresnek, nem árt tudniuk, hogy a marokkói futószalag munkásai feleannyi bérrel is beérik, mint ők, ami jelentős árrés növekedéshez segíthetné a Dacia modelljeit.

Bár az alkalmazottak képviselői még nem válaszoltak Stroe észrevételeire, vélhetően ők is érzik, hogy itt nem csak a napi, de a hosszú távú lehetőségeiket és megélhetésüket is szem előtt kell tartaniuk.

forrás: autostat.hu, www.erdely.ma

Share Button
Ennyien olvasták: 289

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.