Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Folynak az előkészületek a rezidensvizsgára

Központ október 21, 2011 Hír & hírháttér

Folynak az előkészületek a rezidensvizsgára

Az Egészségügyi Minisztérium idén november 20-án szervezi meg a rezidensvizsgát, amelyre eddig 5030 jelentkező iratkozott be. Idén az orvosi egyetemet végzettek összesen 2998 helyre és 812 állásra vizsgázhatnak. A meghirdetett 2998 helyből 2600 orvosi szakosodásra van fenntartva, 290 helyet fogorvosok, 108 helyet pedig gyógyszerészek foglalhatnak el.

 

A legtöbb jelentkezőt a bukaresti (1775), a kolozsvári (820) és a jászvárosi (774) egyetemeken regisztrálták.

A korábbi évekhez képest idén újdonság, hogy a rezidensvizsgát decentralizált formában szervezik meg, ami azt jelenti, hogy az összes jelentős orvosi és gyógyszerészeti képzést nyújtó egyetemi központban, Bukarestben, Iasiban, Kolozsváron, Craiován, Marosvásárhelyen és Temesváron is lebonyolítják a vizsgát. Idén minden egyetemen külön tételek lesznek, de ezek közös tematikán és metodológián alapszanak, összhangban a hatályban lévő vonatkozó törvényekkel

Az idei vizsga tematikáját, a vonatkozó bibliográfiát, valamint a meghirdetett helyek és állások számát a szaktárca már közzétette a Viaţa medicală szakfolyóiratban és a www.rezidentiatinfo.ro, valamint a www.ms.ro honlapon

Az Egészségügyi Minisztérium olyan szakterületekre fekteti a hangsúlyt, amelyek jelen pillanatban szakemberhiánnyal küzdenek, mint például a sürgősségi orvosi, neonatológia, onkológia és egyéb olyan szakterületek, ahol személyzethiány tapasztalható.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is, a sikeres vizsgához, a jelentkezőknek minden szakterületen- orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti- a 200 teszt jellegű kérdés legalább 60%-ára kell helyesen válaszolniuk. A rezidensvizsga időtartama 4 óra. Azok a helyek, amelyekre nem volt jelentkező, vagy amelyek esetében a jelentkezők nem érték el az átmenő pontszámot, nem tölthetők be más jelentkezők által.

(közlemény)

Share Button
Ennyien olvasták: 565

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.