Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Folytatódik idén az állami vállalatok privatizációja

Központ március 18, 2015 Hír & hírháttér

Románia az idén is folytatja az állami vállalatok kisebbségi részvénypakettjének eladását – derült ki kedden Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából.

hidroelectrica

A kormányfő elmondta, hogy a Hidroelectrica energiavállalat 25 százalékos részvénypakettjét bocsátják áruba. Jelenleg a vállalat fizetésképtelenségi eljárás alatt áll, és Ponta reméli, hogy júniusban megszűnik ez az állapot. Reményei szerint a hátrányos szerződéseitől megtisztított vállalat hatalmas profittal várhatja a privatizációt. A Hidroelectrica 2012-ben kérte a csődvédelmi eljárást, miután csaknem egymilliárd eurós adósságot halmozott fel.

A Hidroelectrica a legnagyobb romániai energiacég, amely 6400 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi. Részvényeinek 80 százaléka az állam, 20 százaléka pedig a Proprietatea befektetési alap tulajdonában van.

Ponta az idei privatizációs tervek közé sorolta a Fekete-tenger parti konstancai kikötőt működtető Portul Conștanșța, valamint a bukaresti Otopeni és Băneasa repülőtereket működtető Aeroporturi București vállalatok legkevesebb 15 százalékos részvénycsomagjának az eladását is.

Tavaly a kormány a legnagyobb román áramszolgáltatónak számító Electrica 51 százalékos többségi részvénycsomagját vitte tőzsdére. 2013-ban a Romgaz gázkitermelő vállalat részvényeinek 15 százalékát adta el. Ponta úgy értékelte, hogy ezek a privatizációk hasznosak voltak mind a vállalatok, mind az állami költségvetés számára.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal kötött hitelszerződések fejében vállalta az állami vállalatok privatizációját. A jelenleg hatályban lévő elővigyázatossági típusú szerződés szeptemberben jár le, és Romániának nem áll szándékában újat kötni. Bukarest az IMF által biztosított rugalmas hitelvonalban érdekelt, de egyelőre kérdéses, hogy Románia lezárja-e sikeresen a jelenlegi szerződést, hiszen a washingtoni pénzintézet által irányított két legutóbbi felülvizsgálati látogatás eredménytelenül végződött, miután Bukarest és az IMF nem tudott megállapodni bizonyos feltételekben.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 483

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.