Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Fordítva felfestett román trikolór az Azomaros kéményén

Központ október 23, 2013 Hír & hírháttér

Fordítva felfestett román trikolór
az Azomaros kéményén

azo

Akik az elmúlt hetekben jártak a Dózsa György úton, láthatták, hogy az Azomaros vegyipari kombinát három hatalmas kéménye közül a középsőre a román trikolórt festették fel, méghozzá a színeket fordított sorrendben.

Románia Alkotmánya 12. cikkelyének első bekezdése és a 75/1994-es számú törvény értelmében az ország zászlajának a színei: kék, sárga, piros, ebben a sorrendben, és ha vízszintesen jelenítik meg azt, akkor is a fentről lefele haladó kék, sárga, piros a követendő sorrend. A vegy­ipari kombináton viszont fordítva van ez.

Lapunk érdeklődésére Szekeres István Attila heraldikus, címergrafikus, történész megerősítette, hogy a lobogó színeinek sorrendjét mindig a zászlórúdtól nézve jelenítik meg, azaz a helyes sorrend: kék, sárga, piros. És vízszintesen festve is kötelezően ezt a sémát követi, azaz fentről lefele: kék, sárga, piros.

Az üzem álláspontjára is kíváncsiak voltunk, hogy miként történt a trikolór hibás felfestése, ám Ovidiu Maior, a kombinát sajtószóvivője többszöri kérésünkre sem válaszolt, sem az általa kért írásos formában, sem telefonon.

Bár tavaly márciusban az Ameropa Holding svájci óriáscég átvette az Azomaros többségi részvénycsomagját, azaz 75,87 százalékát az azt korábban birtokló török cégtől, és ugyanaz év május-júniusában nyilvános akción vásárolta fel a marosvásárhelyi üzem maradék részvényeit, így a svájciak a kombinát közel 97 százalékát birtokolják, mégis Románia zászlaját festették a kéményre.


Share Button
Ennyien olvasták: 330

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.