Központ
2019. szeptember 23. hétfő, Tekla, Líviusz

Frissített: Portik Vilmos nem fogadta el az RMDSZ ajánlatát

Központ április 15, 2016 Hír & hírháttér

Módosították csütörtök este az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosjelöltjeinek listáját.

Az RMDSZ Maros megyei Területi Állandó Tanácsa változtatásokkal elfogadta a helyhatósági választásokra az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsosjelöltjeinek listáját. Az első helyen továbbra is a városi szervezet vezetője, a jelenlegi alpolgármester, Peti András található, viszont a második helyre rangsorolták az Erdélyi Magyar Néppárt nemrég leköszönt marosvásárhelyi alnökét, Portik Vilmost.

portik

A további sorrend: dr. Tamási Zsolt, Furó Judit, Novák Zoltán, Szászgáspár Barnabás, Bakó Szabolcs, Csíki Zsolt, Bakos Levente, Józsa Tibor, Makkay Gergely és Kovács Lajos. A listamódosítás során kikerült az első tíz jelölt közül dr. Magyari Előd és Mózes Levente.

Mint ismeretes, Portik Vilmos vasárnap lemondott az Erdélyi Magyar Néppártban betöltött tisztségéről.

A közösségi portálon közölt bejegyzésében Portik csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a magyarság Marosvásárhelyen képtelen összefogni. „Ezt politikai munkám kudarcának is tekintem, és ezért is döntöttem úgy, hogy ha szülővárosomban nem jön létre az összefogást hitelesen megjelenítő közös tanácsosjelölti lista, akkor az idei választásokon tanácsosjelöltként sem veszek részt” – idézte az MTI a politikust.

„Ha egy párt tisztségviselője a választások során nem vállalja a megmérettetést, akkor annak erkölcsi alapja sincs a párton belül tisztséget betölteni. Ennek értelmében az Erdélyi Magyar Néppártban betöltött minden tisztségemről lemondok” – tette hozzá Portik Vilmos. Úgy vélte: a helyi politikusok hibáztak, amikor hagyták, hogy pártjaik országos vezetői egyezkedjenek a marosvásárhelyi megoldásokról.

Portik Vilmos vasárnap így fogalmazott: „ezután elsősorban civilként kíván dolgozni szülővárosáért.”

Frissítés: Portik Vilmos ma közzétett bejegyzésében egyértelműsítette, hogy nem fog szerepelni az RMDSZ tanácsosjelölti listáján.

“Az RMDSZ-ben tevékenykedő személyek egyetlen megkeresésére sem adtam sosem igenlő vagy beleegyező választ, ami az RMDSZ listán jelöltként való megjelenésemet illeti” – írja.
“Amennyiben ez egy lépést jelentene abba az irányba, ami egyetlen és közös magyar jelöltlista indulását eredményezné a szülővárosomban, ahol a közösség politikai és civil összefogása valóságossá válna, akkor megmutatkozhatna a közösségünk valós ereje. Ebben a pillanatban azonban úgy vélem, hogy olyan magyar-magyar politikai versenynek nézünk elébe, amely az én meggyőződésemmel nem egyeztethető össze, továbbá ennek a javaslatnak az elfogadása erkölcsileg is vállalhatatlan volna számomra, még akkor is, ha annak a politikai pártnak, amelyhez tartozom, egyes tagjai az összefogásról alkotott nézetkülönbözőségeinket az ügy és a cél előli megfutamodásként értelmezik” – fogalmazott Portik.

Így folytatja: “A következő négy évben elsősorban a Vásárhelyi Forgatag szervezésével szeretnék foglalkozni, ugyanakkor minden olyan kezdeményezésben szorgalmas és tevékeny partner leszek, amely a közösségünket meggyőződésem szerint előre viszi, érkezzen az a kezdeményezés bármely civil vagy politikai alakulat részéről” – tudtuk meg a bejegyzésből.

Forrás: marosvásárhelyi rádió

Share Button
Ennyien olvasták: 1209

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.