Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Frunda nem ért egyet Nyírő József újratemetésével

Központ május 24, 2012 Hír & hírháttér

frundasFrunda nem ért egyet Nyírő József újratemetésével

Frunda György szenátor, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje helyteleníti Nyírő József újratemetését és szerinte párttársa, Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere is ezen az állásponton van – derült ki az RTV hírtelevízió egyik vitaműsorából. 

 

Frunda a csatorna hétfő esti “Utolsó óra” című műsorának egyik vendége volt, amelyben egyebek mellett Nyírő József pünkösdre tervezett székelyudvarhelyi újratemetése is szóba került. A műsorvezető kérdésére, hogy miért kell egy fasiszta nézeteket valló írót a választási kampányban újratemetni, Frunda azt mondta: az újratemetéssel ő sem ért egyet, de azzal sem, hogy a román közbeszédben háborús bűnösként állítják be az írót. “Nyírőnek rendkívül szép regényei vannak. Ezért nem lehet kitörölni az emberek emlékezetéből. Az a tény, hogy fasiszta volt, az egészen más kérdés. De formálisan – és ez nem ügyvédi csűrés-csavarás – nem ítélték el. És ha a jóhiszeműség szabályaira hallgatunk, az, akit nem ítéltek el, az egy korrekt ember. Ráadásul akkor élt, amikor valóságos boszorkányüldözés folyt a fasiszták ellen, és mégsem ítélték el” – érvelt Frunda. 


A műsorban telefonon kapcsolták az újratemetés helyi szervezésével foglalkozó Székelyudvarhelyért Alapítvány elnökét, Szász Jenőt is, aki kifejtette: semmi sem bizonyítja, hogy Nyírő József fasiszta lett volna. Az írónakHorthy Miklóssal kapcsolatos nézeteire utalva Szász kijelentette: 1940-ben valószínűleg nem létezett olyan magyar ember, aki nem hitt Horthyban és Nagy-Magyarország újjászületésében. A műsorvezető Szász Jenőt Székelyudvarhely polgármestereként mutatta be, de Frunda György helyreigazította. “Szász Jenő nem a polgármester, hanem az alpolgármester. A polgármester Bunta Levente, aki ellenzi ezt az újratemetést” – szögezte le az RMDSZ szenátora. 

Az Országgyűlés Hivatala korábban állásfoglalást tett közzé, amely szerint a Nyírő József újratemetésével kapcsolatban kialakult “magyar-román szakmai és politikai vitában” Bunta Levente, Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere “és társai” nem a magyar álláspontot erősítik. 

Több székelyudvarhelyi vezető, küztük Bunta Levente közleményben reagált az Országgyűlés Hivatalának vádjaira, amelyeket alaptalannak tartanak. A székelyudvarhelyiek részéről minden segítséget biztosítunk ahhoz, hogy a tiszteletadás méltó körülmények között történjen – áll a közleményükben. 

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 357

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.