Központ
2019. január 20. vasárnap, Fábián, Sebestyén

Gerillaakcióra készülnek a civilek Vásárhelyen

Központ április 22, 2015 Hír & hírháttér

A folyamatos és durva rendőrségi zaklatások, és a rendőrségi alkalmazottak hatalmi visszaélései miatt, a Kétnyelvű utcanévtábla csoport úgy döntött, hogy új formában, gerilla aktivista csoportként folytatja működését április 20-tól kezdődően az új-régi csapat dolgozik az ügyön, anonim módon, amely formátum lehetővé teszi majd a keményebb, konfrontatívabb, a hatóságok visszaéléseit leleplező, érdekérvényesítő eszközök használatát, amelyeket a nagyon közeli jövőben el is kezdenek alkalmazni.

utcatabla

„Csapatunk szóvivője Barabás Miklós, CEMO aktivista, a jövőben nem vesz majd rész a csoportunk munkájában, egyrészt a büntetésekkel együtt járó jogi lépésekhez tartozó feladatok,  másrészt, másfajta közösségi és közéleti vállalásai miatt.  Eszközeink jellege nem zárja majd ki akcióink etikusságát, hiszen a célunk nemes és jogos: kétnyelvű utcanévtáblákat szeretnénk Marosvásárhelyen, abban a városban, ahol a legnagyobb romániai magyar közösség él. Minden egyes akciónk, lépésünk törvényes eszközökre épül majd, az anonimitásra, a hatósági megtorlások miatt, az erőteljesebb nyomásgyakorlás elérése végett van szükség.  Nem szeretnénk ha csoportunk kapacitását, a folyamatos rendőrségi zaklatás és a magas összegű büntetések bírósági úton történő megfellebbezése emésztené fel” – írják a CEMO közleményében.

A jelenleg rendőrségi terror és zaklatás alatt álló családok számára, minden általuk igényelt támogatást (táblaleszerelés, tájékoztatás Kincses Előd ügyvéd jogi képviselet nyújtásáról stb.) megadnak, Barabás Miklós a kapcsolattartó személy, és az átalakult csapattagok, már az anonim akcióinkon dolgoznak. Ezt a fajta munkamegosztást, a csoport régi tagjaival egyeztetve döntötték el.

„Csoportunk egy évvel ezelőtt kezdte el működését, azóta számtalan lépést tettünk: tárgyaltunk a román féllel, élükön Claudiu Maior alpolgármesterrel, számtalan háttérmegbeszélést tartottunk az RMDSZ tanácsosaival, a magyarajkú RMDSZ-es alpolgármesterrel. Egy év alatt rájöttünk ara, hogy a román városvezetés nem akarja a kétnyelvű utcanévátblákat, mindent megtesz azért, hogy ezek ne kerülhessenek ki a város utcáira, tereire, ebben a magyarellenes törekvésében, az RDMSZ maximálisan megbízható partnernek bizonyult” – áll a közleményben.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom a tavaly hozta létre és azóta is koordinálja csoportot, a CEMO továbbra is a csoport koordinátori szerepeket, és szakmai tanácsadást nyújtó szervezete marad. A CEMO tagjai, aktivistái fogják megteremteni a hidat a közösség és a csoport anonimitását megőrizni kívánó tagjai között. A csoport koordinálását egyrészt a CEMO vezetője Szigeti Enikő, másrészt a csoport régi tagja, jelenleg a CEMO-ban más szerepet vállaló, CEMO-aktivista Barabás Miklós fogja végezni, aki a kommunikációs szerepkört fogja a továbbiakban is végezni, akciók tervezésében és kivitelézéseben, közös döntés alapján nem vesz majd részt.

Marosvásárhely, 2015. április 23.                                               Kétnyelvű utcanévtáblákat csoport

Share Button
Ennyien olvasták: 462

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.