Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Gondolatvezérlésű kerekesszék alapját találta fel egy vásárhelyi kutató

Pál Piroska április 7, 2017 Hír & hírháttér

Dr. Losonczi Lajos mérnök, kutató, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának oktatója rangos elismeréssel gazdagodott innovatív találmányáért: egy újgenerációs biológiai mérő és jelfeldolgozó rendszer megalkotásáért. Az elért eredmények közvetlenül alkalmazhatóak orvosbiológiai kutatások céljára, de orvosi diagnosztizálás, sport, multimédia, szórakoztatóipar, valamint katonai alkalmazásokra is használható lesz. 

Innovatív mérnöki munkájáért, valamint a romániai innováció fejlesztéséhez való kiemelkedő hozzájárulásáért, Losonczit Opera Omnia-díjjal tüntették ki. A XV. ProInvent Nemzetközi Találmányi és Kutatási Szalont, a Kolozsvári Műszaki Egyetem szervezésében, a Román Tudományos Akadémia és az Állami Találmány és Védjegy Hivatal támogatásával szervezték meg. Az eseményen 57 intézmény több mint 400 találmánnyal vett részt.

Losonczi lapunknak elmondta: jómaga és csapata régóta foglalkoznak biológiai jelek mérésével, ember-számítógép interfész jellegű mérőáramkörök fejlesztésével, ezen a projekten pedig több mint három évet dolgoztak.

„Nagyon közérthetően fogalmazva: a találmány a bőr felületéről mérhető biológiai jeleket vizsgálja. Tudni kell, hogy a nem invazív biológiai mérés nagyon nehéz, mert a jelek rendkívül kicsik, nagyon nagy zaj van rajtuk, emellett pedig a vizsgált páciens mozog. A klasszikus, kórházi diagnosztizáló berendezések egy kisebb szekrény méretűek, amelyek mellett a beteg mozdulatlanul fekszik, bezselézett elektródákat szerelnek rá és huzalokkal kötik rá a testére. A találmányom ezeket az akadályokat szimultán küszöböli ki: a mérendő jelnél nagyságrendekkel nagyobb fellépő zajok elnyomása, viselhetőség, megnövelt mérési pontosság, valós idejű jelfeldolgozás, jeltovábbítás és válaszreakció, mozgási artefaktumok kompenzálása, kiterjesztett funkcionális autonómia nagyon kis fizikai méretek mellett, rendkívül alacsony energiafogyasztás és vezeték nélküli kódolt kommunikáció” – magyarázta a kutató, aki már tavaly és tavalyelőtt is díjakat vehetett át ezen szerkezet részeiért, ám az elkészült berendezés hét újszerű találmányt is tartalmaz.

Agyhullámmal vezérelt egér

Megtudtuk, hogy a technikai vívmány a gyakorlatban úgy néz ki, hogy több, tíz milliméter átmérőjű korongot ráhelyeznek a bőr felületére, és – drótok, zselék nélkül – kényelmes körülmények között működőképes. „Gyakorlati haszna, csak hogy néhányat említsek: egy mozgáskorlátozott személy gondolatvezérléssel tudja irányítani a kerekesszékét, de agyhullámokkal vezérelhetjük vele a számítógépes egér kurzorját, ugyanakkor mozgásban lévő sportolókon is el lehet végezni különböző méréseket” – fejtette ki.

Sorozatgyártás a következő lépés

Azt is hozzátette Losonczi, hogy ezzel nem állt le a kutatás, tovább fejlesztik a tervüket, aminek a következő lépése a prototípus elkészítése, utána pedig a gyártási előkészítést valósítják meg, hiszen vagy ők, vagy érdekelt befektetők sorozatban fogják gyártani akár önálló készülékként, akár modulként egy már létező berendezésbe beépítendő.

Biztató a tudományos utánpótlás

Losonczi elégedett a Sapientia EMTE Villamosmérnöki Karán tanuló utánpótlással. „Az utánpótlás kineveléséhez a tanárok is hozzá kell járuljanak, elengedhetetlen biztosítanunk a diákok számára a magas szintű műszaki tanulási lehetőséget, ennek igyekszünk is eleget tenni a Sapientia Tudományegyetemen. A tanintézményünkből kikerülő szakemberek számára munkát is kell biztosítani, de ehhez a gazdaság is megfelelően kell teljesítsen. Mi igyekszünk minél szélesebb körű felkészülést biztosítani a diákjaink számára, hogy helyt tudjanak állni a munkaerőpiaci körülmények között” – véli.

Ami ma sci-fi, holnap valóság lehet

Arra a kérdésünkre, hogy a következő évek mit tartogathatnak találmányok szintjén, illetve elképzelhető-e, hogy a ma még sci-fiként ismert szerkezetek a mindennapi életben használatosak lesznek tíz, akár öt év múlva, Losonczi azt felelte, hogy szerinte ez abszolút elképzelhető. „A tapasztalat szerint a fejlődés exponenciálisan felgyorsult: amiről pár évvel ezelőtt azt hittük, hogy húsz év múlva talán gyakorlatba ültethetjük, az ma már valóság. Napjainkban ez a folyamat még nagyobb léptékű és még dinamikusabban fejlődő” – véli a szakember.

Eheti lapszámunktól kezdődően a Központ oldalán cikkeinkből román nyelven is közlünk.

Share Button
Ennyien olvasták: 1520

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.