Központ
2020. július 03. péntek, Kornél, Soma

Ha nem lesz katolikus iskola, felbontják az Unirea szerződését

Központ szeptember 10, 2017 Hír & hírháttér

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány által meghirdetett tüntetésen 2017. szeptember 6-án, Marosvásárhelyen azt kértük az illetékes hatóságoktól, hogy a törvényes keretek betartásával működhessen egyházi iskolánk. Kifejeztük bizalmunkat, hogy az ország kormánya nem fog elmenni annak a közösségi akaratnak ismételt kinyilvánítása mellett, amely felekezeti, Római Katolikus Teológiai Líceumot kér.

Hétfőn, szeptember 11-én becsengetnek az iskolába. Örvendenünk kell annak, hogy a diákjaink, akiknek érdeke számunkra is a legfontosabb, lesz ahol tanuljanak. De örömünk nem lehet felhőtlen, hiszen – ahogyan a sajtóból értesültünk – ők nem a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaiként kezdik el a tanévet. Nem az az iskola hívja padjaiba, amelyet szabadon választottak. Így jogaik az egyházi és világi törvénykönyv szerint is alapvetően sérültek.

A Tanügyminisztérium javaslatára a Maros Megyei Főtanfelügyelőség az iskola osztályait, nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolta be a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba. Így, ezzel az intézkedéssel a törvényszék által felfüggesztett 1385/2015-ös határozatra hivatkozva a főtanfelügyelőség megszüntette a katolikus iskolát. Az intézkedéssel csupán az – egyébként törvényben előírt – kötelességét teljesítette, hogy biztosítsa a tanulók beiskolázását, hogy egyáltalán iskolába járhassanak gyermekeink. Joggal érezzük úgy, hogy kérésünk nem talált meghallgatásra. Csupán a gyerekeink alapvető tanulási joga nem sérült. Sérült azonban a szülők és gyerekek szabad iskolaválasztási joga. Ez a fentiek mellett különösen a cikluskezdő osztályokba való beiratkozást megtiltó és a bíróság által közben érvénytelenített 70/2017-es főtanfelügyelőségi döntés által valósult meg. A 114 szülő összegyűjtött szándéknyilatkozatának figyelembevételére, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceumba akarják íratni gyermekeiket, a minisztérium illetve a tanfelügyelőség részéről kísérlet sem történt.

Az állami intézmények szakszerűségének hiánya és az emberi jogok semmibevétele vezetett ide, ezért szenved jogfosztottságot Egyházunk, szenvednek gyerekeink, azok szülei az egész közösség. Még mindig bízunk abban, hogy ez a jogtipró kényszerhelyzet nem tarthat sokáig. A jogi tisztázás folyamatában mi partnerek vagyunk, nem hagyjuk magukra azokat, akik a katolikus iskolát választották. Éppen ezért nyomatékosan kérjük az illetékes hatóságokat, ne tekintsék megoldottnak a helyzetet. Amint már többször is megfogalmaztuk, iskolaépületünkben működnie kell katolikus iskolának. Ha nem működhet, abban az esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti, ami senkinek nem állhat érdekében.

A marosvásárhelyi híveink számtalan formában kinyilvánított akaratának megfelelően nem mondhatunk és nem mondunk le arról, hogy Marosvásárhelyen Római Katolikus Teológiai Líceumunk legyen.

Kolozsvár, 2017. szeptember 9.

Dr. Jakubinyi György, érsek
elnök

Dr. Holló László
Igazgatótanács elnöke

közlemény

Share Button
Ennyien olvasták: 782

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.