Központ
2020. november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

„Ha tűzzel játszol, megégeted magad”

Központ december 17, 2011 Hír & hírháttér

petarda„Ha tűzzel játszol,
megégeted magad”

Idén is tilos petárdázni a téli ünnepek alatt. Bár már évek óta folyamatosan figyelmeztetik a lakosságot a petárdák, rakéták forgalmazásának, birtoklásának és használatának jogszabályi rendelkezéseire, mégis minden évben szép számmal akadnak olyanok, akik megszegik a törvényt.

Múlt héten például a gernyeszegi általános iskolából értesítették a rendőrséget, hogy egy tanuló petárdákat hozott a tanintézménybe, és azokat ott árusítja. Ugyanakkor novemberben a Marosvásárhelyi Helyi Rendőrség bukkant rá négy fiatalkorúra, akik a Bánság utcai parkban „petárdáztak”.

Törvényi háttér

A 2010/612. kormányrendelet értelmében magánszemélynek tilos a 2-es, 3-as, 4-es, a színpadi és a P2-es kategóriába tartozó pirotechnikai termékeket birtokolni, felhasználni, illetve értékesíteni. Az 1-es és a P1-es kategóriába sorolt ( alacsony kockázattal és zajszinttel járó) készítmények megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához, illetve felhasználásához a 16 éven felüli magánszemélyeknek nincs szükségük engedélyre. De amennyiben az elárusítók 16 éven aluli személynek adnának el ezek közül, 3 hónaptól 1 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják őket.

Pirotechnikai termékeket csakis engedéllyel rendelkező üzletből/forgalmazóktól ajánlott beszerezni. A törvény szerint a készítményeken kötelezően és közérthetően fel kell tüntetni a használati és kezelési útmutatót, valamint a balesetvédelmi figyelmeztetéseket.

A robbanóanyagokra és lőszerekre vonatkozó 1995/126.  törvény értelmében az érvényben lévő előírásokat megszegő magánszemélyeket pénzbírsággal büntethetik.

Románia területén magánszemélynek tilos petárdát birtokolni! A II–IV. osztályba, a T1 és T2 kategóriába tartozó, illetve az I. osztályon belüli, durranó hatású pirotechnikai termékek lakosság felé történő forgalmazása bűncselekménynek minősül.

Jogi személyek esetében a III., IV., valamint a T1 és T2 kategóriába tartozó készítmények tűzijátékokhoz való felhasználásához szükséges az illető önkormányzat beleegyezése, illetve tűzoltói és rendőrségi engedély. A jogi személyek 3000 lejtől 6000 lejig terjedő pénzbírságot fizethetnek, amennyiben megszegik a biztonsági előírásokat.

A városháza figyelmeztetése

A városháza felhívja a figyelmet arra, hogy 24 és reggel 6 óra között különleges engedély hiányában tilos a petárdák használata. Négy emeletnél alacsonyabb lakóházak, tömbházak, 50 méteresnél magasabb lakóépületek 100 méteres körzetében szintén tilos a használatuk. Gyúlékony anyagokat rejtő raktárak, magasfeszültséggel működő épületek közelében sem engedélyezett a petárdák használata: legkevesebb 500 méteres távolságnak kell lennie a szóban forgó épület és a petárda robbanásának helyszíne között, ugyanakkor erdők 500 méteres körzetében sem játszadozhatunk pirotechnikai eszközökkel. Tiltott továbbá a közutakon, a sétányokon és zsúfolt, zárt belső terekben való használatuk.

Múltbeli elrettentő példák

A Román Rendőrség tavaly országos szintű kampányt szervezett a jelenség megfékezésére, vagyis az eszközöket szabálytalanul használók, valamint illegális petárdaárusok kézre kerítésére. Akkor egy hét leforgása alatt országos szinten 3 millió petárdát koboztak el 845 ezer lejes összértékben, és 50 ezer euró értékben foglaltak le további 25 tonna pirotechnikai terméket, ugyanakkor 133 személy ellen indítottak vizsgálatot. Egy évvel korábban, 2009-ben, az év utolsó napján Romániában 1,3 tonna tiltott petárdát, tűzijátékot foglalt le a rendőrség, és ugyanezen a napon 224 személy ellen indítottak bűnvádi eljárás.

Share Button
Ennyien olvasták: 509

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.