Központ
2020. szeptember 21. hétfő, Máté, Mirella

Hamarosan a határon túli magyarok is beléphetnek a Jobbikba

Központ január 18, 2013 Hír & hírháttér

jobbikHamarosan a határon túli magyarok is beléphetnek a Jobbikba

Mostantól kezdve a Magyarország határain kívül élő magyarok is beléphetnek a Jobbik Magyarországért Mozgalomba – jelentette ki csütörtökön egy szatmárnémeti sajtótájékoztatón Szávay István, a párt nemzetpolitikai kabinetjének elnöke. 

 

Szávay elmondta, egyelőre nem alakítanak pártszervezeteket Magyarország határain kívül, de a párt nyár elején tartandó kongresszusán úgy módosítják a Jobbik alapszabályát, hogy “az formálisan is megteremtse az elcsatolt területeken élők képviseletének a lehetőségét” a párt testületeiben. 

A Jobbik képviselője úgy vélte, hogy a nemzetpolitikában a Fidesz-KDNP-kormányzás sem hozott érdemi változást. Elmondta, pártja sokkal határozottabban lépne fel a külkapcsolatokban a határon túli magyarság védelmében. A Jobbik jelentősen emelné a nemzetpolitikai célokra fordítandó összegeket, hiszen – mint fogalmazott – a nemzet negyedrészét kitevő határon túli magyarság jelenleg a magyar állami költségvetés 0,1 százalékában részesül. Emellett a Jobbik olyan kedvezményrendszert dolgozna ki, amely arra ösztönözné a magyarországi cégeket, hogy a határon túli magyarok lakta területeken fektessenek be, ott hozzanak létre munkahelyeket. 

Szávay István “tanulmányi kirándulásnak” nevezte az MSZP elnökségének szerdán Kolozsváron tartott kihelyezett ülését. “Vérlázító pofátlanságnak” minősítette, hogy az MSZP “kampányolni jött Erdélybe”, miközben a szavazati jog határon túli kiterjesztése ellen voksolt a parlamentben, sőt a Kolozsvárra látogató politikusok egyike az állampolgárság kiterjesztését is ellenezte. 

A politikus szerint értékelendő lenne Mesterházy Attilakolozsvári bocsánatkérése (a kettős állampolgárságról tartott 2004-es népszavazással kapcsolatos MSZP-magatartás miatt), ha az őszinte lenne; a gesztust azonnal hiteltelenné tette az MSZP miskolci szervezete, amely “az erdélyiek térhódításával riogatott”.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 357

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.