Központ
2020. augusztus 15. szombat, Mária

Hamisítással vádolja a parlament törvényhozási tanácsának vezetőjét a SZNT elnöke

Központ október 11, 2012 Hír & hírháttér

izsakHamisítással vádolja a parlament törvényhozási tanácsának vezetőjét a SZNT elnöke

Az Európa Tanács egyik ajánlásának rosszhiszemű megváltoztatása miatt bűnvádi feljelentést tett a parlament törvényhozási tanácsának vezetője ellen Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

 

A törvényhozási tanács a parlament jogászokból álló, a törvényszövegek jogharmóniáját előzetesen vizsgáló konzultatív szerve; a vezetője elleni lépést csütörtökön marosvásárhelyi sajtótájékoztatón jelentette be az SZNT elnöke.

Izsák Balázs álláspontja szerint a hatóságok meghamisították, és a törvényhozási eljárásban az eredeti céljaival és szellemével ellentétes módon használták fel az Európa Tanácsnak (ET) a területi autonómiára is kiterjedő 1201/1993-as ajánlását.

Izsák Balázs szerint a tanács úgy idézte a dokumentumot, hogy abból a kisebbségek kollektív jogainak a tagadását lehessen érteni, holott az idézett rendelkezés ennek éppen az ellenkezőjét tartalmazza. Mindennek jogi kihatásai is voltak, hiszen a tanács véleményezése alapján szeptember 25-én a parlament felsőháza elutasította a székelyföldi területi autonómia statútumának törvényjavaslatát. 

Izsák Balázs elmondta, nem föltétlenül az a célja, hogy a feljelentés nyomán büntetőjogi felelősségre vonják Dragoș Iliescut, a törvényhozási tanács elnökét. “Azt szeretném elérni, hogy végre vessenek véget annak a két évtizedes romániai gyakorlatnak, hogy a kisebbségvédelemre vonatkozó nemzetközi rendelkezéseket önkényesen, rosszhiszeműen, beszűkítő módon értelmezik. Vessenek véget annak, hogy amikor nem találnak nemzetközi hivatkozásokat a saját politikájuk alátámasztására, akkor ezeket a dokumentumokat meg is hamisítják” – mondta az SZNT elnöke. 

Hozzátette, az Európa Tanácsot és más nemzetközi fórumokat is tájékoztatni kívánja arról, hogy Romániában meghamisított dokumentumok alapján hozzák a kisebbségekkel kapcsolatos törvényeket. “Megengedhetetlen, hogy ellenünk használják fel azt, amit az Európa Tanács mellettünk és értünk fogadott el” – jelentette ki Izsák Balázs. Az ügyészségi eljárást azért is fontosnak tartotta, mert az autonómiastatútum tervezetét ismét be szeretnék nyújtani a parlamentben.

forrás: manna.ro/mti

Share Button
Ennyien olvasták: 302

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.