Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Ma
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Hatalmas viharok törtek Európára

Központ március 29, 2016 Hír & hírháttér

Nagy-Britannia mellett a kontinentális Európára is heves viharok csaptak le húsvétkor. A földrész nyugati felén több országban komoly fennakadások voltak a légi közlekedésben és az áramellátásban.

Károkat és közlekedési fennakadásokat okozó vihar tört rá húsvét hétfőjén Nagy-Britanniára és több nyugat-európai országra.

170 kilométeres szél

Az orkánszerű széllel, szakadó esővel, sőt egyes helyeken havazással kísért ítéletidő elsősorban Nagy-Britannia déli részét sújtotta, beleértve Londont, ahol fákat és egyes építkezések helyszínein darukat döntött az utcákra a szélvihar.

A legerősebb, 170 kilométeres óránkénti sebességű széllökést a meteorológiai szolgálat délelőtti közlése szerint a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a partvidéktől távolabbi országrészekben is gyakoriak voltak az óránként 90-120 kilométeres sebességű széllökések.

Tizenegy névadó ősz óta

A Katie névre keresztelt vihar tavaly ősz óta a tizenegyedik, amelyet a brit meteorológia névvel látott el.

A három éve bevezetett elnevezési rendszer alapján a szolgálat ezt olyankor teszi meg, ha a vihar elég erős ahhoz, hogy komolyabb károkat okozzon.

Több órás késések London legnagyobb repterén

A hétfői orkán jelentős fennakadásokat okozott a déli országrész, elsősorban London légiközlekedésében. Heathrow-n, a legnagyobb londoni repülőtéren sok járat többórás késésekkel érkezett, illetve indult. Mintegy ötven londoni célállomású, és több mint 80 onnan induló járatot töröltek a vihar miatt ezen a reptéren.

Gatwicken, a Londont kiszolgáló második legnagyobb repülőtéren délelőtt 26 járatot töröltek, sok érkező gépet pedig más angliai repülőterekre irányítottak át.

Már elhagyta Nagy-Britanniát

Az ítéletidő miatt legalább kétezer háztartás maradt áram nélkül Sussex, Surrey és Kent megyében a nagy-britanniai áramszolgáltató szerint.

Az Atlanti-óceán felől érkezett Katie vihar késő délutánra elhagyta Nagy-Britanniát az Északi-tenger felé.

Franciaországra is lecsapott a vihar

Hétfőn több mint 60 ezer háztartás maradt áram nélkül Franciaország északi és nyugati részén, és mintegy 15 ezer otthonban még délutánra sem sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

A heves esőkkel érkező szél a bretagne-i partoknál elérte az óránkénti 150 kilométeres sebességet.

Majdnem repült a tető

Hollandiában késéseket jeleztek az amszterdami Schipol repülőtéren. A NOS holland állami televízió szerint a széllökések helyenként elérték az óránkénti 113 kilométeres sebességet.

Az országban ki kellett üríteni egy 28 lakásos társasházat, mivel a heves szél majdnem elröpítette annak tetejét. A rossz időjárás miatt több helyszínen lemondták a szabadtéri húsvéti programokat – jelezte a NOS.

Belgium fővárosában, Brüsszelben az önkormányzat által üzemeltetett parkok hétfőn nem nyitottak ki az ítéletidő miatt.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 196

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.