Hír & hírháttér

Hivatalosan is leállítják a csernobili atomerőművet

A csernobili atomerőmű erőműblokkjainak végleges bezárása 2028-ig tart majd. Az atomenergia-szabályozási állami bizottság kiadta az engedélyt az erőmű bezárására, az 1986-os balesetben épen maradt első három reaktor üzemen kívül helyezésére, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is megkezdődik leállításuk 2028-ig tartó folyamata – áll az erőmű sajtószolgálatának közleményében.

cserno
Hangsúlyozzák, hogy az erőműblokkok üzemen kívül helyezésével összefüggő valamennyi feladatot a biztonsági szempontok figyelembe vételével tervezték meg, s azok összességében a lakosság és a környezet védelmére irányulnak. Az erőműblokkok bezárásával és konzerválásával összefüggő munkálatok idején „a pótlólagos sugárterhelés a környezet természeti, társadalmi és technogén objektumaira jelentősen alatta marad a radiológiai határértéknek és elfogadható a környezetvédelmi biztonság szavatolása szempontjából” – jelezték az erőműnél.

A közlemény kitér arra is, hogy az erőmű üzemen kívül helyezése pozitív hatással lesz Kijev megyének a megsérült reaktor miatt létrehozott csernobili biztonsági, avagy „elidegenítési” övezettel határos régióira és Szlavutics városára, miután a munkálatok összességében jelentősen hozzájárulnak majd a régió társadalmi és gazdasági fejlődéséhez, a lakosság foglalkoztatásához és a helyi költségvetések feltöltéséhez.
Az UNIAN információi szerint az erőmű bezárásának 2028-ig tartó folyamata elsősorban az 1., 2., és 3. erőműblokkok reaktorait, azok hűtési rendszereit és kiegészítő berendezéseit érinti. A volt reaktorblokkokat olyan „minőségileg új állapotba” hoznák, amelyet magasabb szintű biztonság és minimális forrásigény jellemezne a hosszú távú tárolási üzemmódban.

forrás: kitekinto.hu / Kárpátinfo.net

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.