Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Hivatalosan is megalakult a román jobbközép választási szövetsége

Központ szeptember 30, 2012 Hír & hírháttér

ardHivatalosan is megalakult a román jobbközép választási szövetsége

Hivatalosan is megalakult szombaton a román jobbközép pártok választási szövetsége, amelyet Igaz Románia Szövetség (ARD) néven szeptember 12-én már bejegyeztek a központi választási irodánál.

 

Az ARD-ben a Vasile Blaga vezette Demokrata Liberális Párt (PDL), a Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette Polgári Erő (FC) és az Aurelian Pavelescu vezette Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt (PNTCD) vesz részt, amelyek így akarnak egységes választási alternatívát teremteni a kormányzó Szociálliberális Szövetséggel (USL) szemben. A választási szövetség jele a szív, vezetését pedig a három párt vezetője társelnöki minőségben közösen látja el.

Az Igaz Románia Szövetség vezetői hangsúlyozták, a baloldali kormánykoalíció előnye nem ledolgozhatatlan, ha megkapják azok szavazatait, akik tisztességes munkából, jogállami keretek közt akarnak élni. A három párt megállapodott arról, hogy közösen állítanak jelölteket a december kilencedikei parlamenti választásokon. 

A PDL elnöke szombaton azt mondta: mintegy 55-60 választókerületben fog a két kisebb párt jelöltet állítani az összesen kijelölt 452 képviselői és szenátori választókerületből. A képviselő- és szenátorjelölteket erkölcsi alkalmasságát egy etikai bizottság fogja átvilágítani, Monica Macovei európai parlamenti képviselő, volt igazságügy-miniszter vezetésével.

„Az ARD a jogállamot akarja megerősíteni. Romániának normalitásra van szüksége. Alig öt hónapos kormányzása alatt a szocialista baloldal bebizonyította alkalmatlanságát. Mi Románia újjászületésére és hitelének visszaszerzésére szövetkeztünk” – mondta Blaga az ARD hivatalos alakuló ülésén.

Romániában december 9-edikén rendeznek parlamenti választásokat. A közvélemény-kutatások szerint a kormányzó USL a voksok 50-60 százalékára, míg a PDL 16-22 százalékra számíthat. Az ARD -ben új színekben a választók elé lépő jobbközép esélyeit nem mérték, de a PDL elnöke sem remél a szövetség megalakításától két-három százaléknál nagyobb előrelépést. A nagyobb részvétel az elemzők szerint a baloldalnak kedvezne.

MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 375

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.