Központ
2020. június 03. szerda, Klotild, Cecília

Idén biztosan nem, talán jövőre tér vissza a WizzAir 

Pál Piroska augusztus 23, 2017 Hír & hírháttér

A hét elején a WizzAir fapados légitársaság felhívást tett közzé a honlapján, amelyben értesíti az utazóközönséget, hogy idén már biztosan nem költözteti vissza a menetrendszerinti járatait Vásárhelyre. Az ok: bármennyire reménykedett a cég abban, hogy 2017-ben elkészül a kifutópálya, a munkálatoknak még neki sem láttak. A polgári légiközlekedés biztonsági szabályai értelmében a jelenlegi kifutópálya nem alkalmas az Airbus320-as típusú gépek fel- és leszállásához. A Maros Megyei Tanács elnöke szerint jövő évben visszatér a WizzAir, és a december 22-i határidőig a kifutópálya is elkészülhet, ha az időjárás és a bürokrácia nem szól bele…

 

Szeptember közepén kerülhet sor a szerződéskötésre

„A Transilvania Nemzetközi Repülőtér kifutópályájának felújítására meghirdetett versenytárgyalás még folyamatban van, a műszaki dokumentáció elemzése már lezárult, jelenleg a pénzügyi ajánlatok kiértékelésénél tartunk. Az eredeti tervek szerint augusztus elején kellett volna eredményt hirdetni, de az eljárás elhúzódott, mivel az ajánlatok kiértékelése során többször is kiegészítéseket, pontosításokat kellett kérni a pályázó cégektől. Az ajánlatok benyújtása és elbírálása is a közbeszerzések elektronikus rendszerén keresztül történik, betartva a rendszer és a törvény által előírt feltételeket és határidőket. A közbeszerzési bizottság becslése szerint szeptember közepén kerülhet sor szerződéskötésre” –tudtuk meg Lukács Katalin sajtófelelőstől.

Kérdésünkre azt is hozzátette, hogy ami a költségvetést illeti, a megyei tanács idén 77 millió lejt különített el a költségvetéséből ennek a beruházásnak a megvalósítására, ebből a felújítási munkálatok 57,5 millió lejbe kerülnek ÁFA nélkül, ez az összeg szerepel a közbeszerzési felhívásban is. A két összeg közötti eltérés abból adódik, hogy a kivitelezési munkálatok mellett más költségek fedezetét is biztosítani kell, így a tervezési munkálatok és a műszaki segítségnyújtási költségeit, az építésvezető bérét, az engedélyek beszerzésének díját és számos más költséget. A beruházás részletes költségvetése megtalálható a Megyei Tanács honlapján is, a 2016. évi 184-es számú határozat 1-es és 2-es mellékletében.

„Az időjárás is velünk kell tartson”

Arra a felvetésünkre, hogy a légitársaság közölte-e a megyei önkormányzattal, hogy idén nem térnek vissza a városba, Péter Ferenc tanácselnök azt nyilatkozta, hogy a WizzAir-rel folyamatos kapcsolatban állnak, és értesítették őket arról, hogy idén már nem indítanak járatokat Marosvásárhelyről. „Ez érthető döntés, hiszen ha a következő hónap elején sikerül lezárnunk a versenytárgyalást, és nem lesznek óvások, azaz szeptemberben elkezdődhetnek a felújítási munkálatok, akkor is csak év végére készül el a kifutópálya. Ehhez pedig még az időjárás is velünk kell tartson, hiszen ha nagyon hideg és csapadékos ősz lesz, akkor emiatt elhúzódhatnak a munkálatok. Ha minden kedvezően alakul, akkor jövő év elejétől lehet újraindítania menetrendszerinti repülőjáratokat Marosvásárhelyről. A WizzAir továbbra is szeretne visszatérni Vásárhelyre, ezért senkinek sem kell aggódnia a bejelentés miatt. A WizzAir egyszerűen felmérte a jelenlegi helyzetet, és kereskedelmi társaságként fontos volt számukra, hogy időben tájékoztassák utasaikat arról, hogy a következő időszakban milyen célpontokra foglalhatnak jegyeket” – vélekedik  Péter Ferenc.

Lehet, hogy elkészül a pálya a határidőig

Mint ismeretes, a feladatfüzet szerint 108 nap áll a kivitelező rendelkezésére ahhoz, hogy a munkálatok befejezzék. Peti András, a repülőtér igazgatója korábban elmondta lapunknak, hogy december 22-én jár le a reptér működési engedélye, amit az előírt infrastrukturális beruházások hiányában nem újítanak meg, és sportrepülőtérré minősítik vissza a légikikötőt.

„A feladatfüzetben 108 nap szerepel a kivitelezési munkálatok elvégzésére, és nagyon szigorú büntetések vannak előírva arra az esetre, ha a nyertes cég nem az ütemtervnek megfelelően halad a munkálatokkal. Természetesen, ha külső tényező, a kivitelező tevékenységétől független problémák akadályozzák a munkálatokat, akkor ezért nem lehet a céget büntetni. Egy ilyen külső tényező például az időjárás, hiszen nem megfelelő időjárási feltételek mellett a munkálatokat fel kell függeszteni. Ha a versenytárgyalás eredményeit nem óvja meg egyik pályázó sem, akkor december 22-ig még be lehet fejezni a kifutópálya felújítását” – tudtuk meg.

Share Button
Ennyien olvasták: 1197

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.