Hír & hírháttér

Idén politikamentes és iskolaközpontú a Székely Szabadság Napja

Idén pártpolitikamentes, valamint a civil és az ifjúsági szervezeteket előtérbe helyező rendezvény lesz a Székely Szabadság Napja. A szervezők nem feledkeznek meg Marosvásárhely jelenleg egyik legégetőbb megoldásért kiáltó problémájáról: a katolikus gimnáziumról sem.

„Bár az SZNT részéről történt megkeresés a magyar politikai szervezetek irányába, tőlük nem érkezett egységes részvételi szándék, emiatt úgy döntöttünk: egyetlen párt sem szólal fel a postaréti megemlékezésen” – tudtuk meg László Györgytől, az SZNT alelnökétől.

Hozzátette, hogy az idén a civil, valamint az ifjúsági szervezetek hangját tartják fontosnak, hiszen, amint mondja: az autonómia a jövőről szól, a fiatalok lesznek az igazi haszonélvezői. A Székely Vértanúk emlékművénél az SZNT képviselője mellett beszédet mond az Erdélyi Magyar Ifjak és a Minta megbízottja. Szót kap ugyanakkor Tőkés László mint a társszervező EMNT elnöke, de külföldi meghívottaik is tolmácsolják üzenetüket a résztvevőknek. Emellett pedig a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport elnöke is beszédet mond a Postaréten. „Itt olvassuk fel a petíciót is, ami tartalmazza az autonómiaigényünket, ugyanakkor tiltakozásunkat Románia közigazgatási átszervezése ellen, de magába foglalja a katolikus gimnázium körüli rendellenességeket, valamint ennek orvosolására való felszólítást is. Ezt a kérelmünket a prefektúrán adjuk át a román állam képviselőjének” – tudtuk meg.

Székelyekhez méltóan viselkedni

Új hír még idénre, hogy a megmozdulás résztvevőinek idén nem kell a járdán összezsúfolódniuk, a csendőrséggel ugyanis megállapodtak abban, hogy félpályás útlezárás lesz érvényben. László felhívta a figyelmet arra, hogy hegyezett vagy túlságosan hosszú zászlórudat nem fognak engedélyezni az eseményen, és arra kér mindenkit, hogy civilizáltan, „székelyekhez méltóan” viselkedjenek, ne okozzanak gondot törvénytelen feliratokkal, bekiabálásokkal. „Nagyon fontos, hogy sokan legyünk, hiszen csak így hallják a hangunkat” – véli az alelnök.

A felvonulást követően az SZNT átadja a Gábor Áron-díjat a Kultúrpalotában, amely Székelyföld területi autonómiájának megvalósításáért kifejtett áldozatos munka elismeréséért jár. Idén a díjat az Európai Szabad Szövetség (EFA) kapja. A rendezvénynek kulturális műsor emeli a színvonalát.

Mint ismeretes, a megemlékezés március 10-én, pénteken 16 órakor a Székely Vértanúk emlékművénél kezdődik, ezután a kormányhivatal épületéig vonulnak a résztvevők. A szervezők idén legalább húszezer résztvevőre számítanak, illetve kiemelten várják a rendezvényre a vásárhelyi lakosokat.

Fotó: MTI

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.