Központ
2020. november 24. kedd, Emma

„Ilyen elismerést még soha nem kapott bolyais diák”

Pál Piroska március 3, 2017 Hír & hírháttér

Múlt héten adták át az Ifjúsági Bolyai Pályázat elismeréseit Budapesten, ahol a középfokú nevelési-oktatási kategória díját egy tizenegyedikes bolyais diáklány, Csorvási Tímea vehette át. A csupán 17 éves Tímea nem akármilyen témakörben alkotott maradandót: pályaműve a nárciszfélék Alzheimer-kórra gyakorolt gyógyító hatását vizsgálta, amely eredménye alapot szolgáltat egy újfajta gyógyszer gyártására. Mint mondja, nem vonzza az orvosi hivatás, de pályaválasztása biztosan a biológiával lesz kapcsolatos. A dolgozat vezető tanára, József Éva biológia szakos tanárnő is nagyon büszke Tímeára.

        Csorvási Tímea (balról a harmadik) József Éva tanárnő, Palkovics László államtitkár, illetve a           többi nyertes és      tanáruk társaságában a budapesti díjátadón.

Még nem sikerült feldolgoznia az elismerést

„Óriási élmény volt számomra a díj átvétele, hiszen egyáltalán nem számítottam rá, sőt, a beküldése sem ment simán” – meséli Tímea, és magyarázza is, hogy a Bolyaiból még készült erre a pályázatra egy munka, és őket értesítették a továbbjutásukról a beküldés után pár nappal. „Biztos voltam benne, hogy az enyém nem került be még a jók közé sem. Aztán kiderült, hogy késve ért oda a dolgozatom, és emiatt a pesti verseny előtt alig két héttel tájékoztattak arról, hogy én is továbbjutottam. Nagy meglepetés volt számomra, hogy a hektikus történések ellenére én vehettem át a díjat. Az elismerést még mindig nem sikerült feldolgoznom, pedig azóta rengeted dicséretet kaptam” – mondja a fiatal biológus.

Gyógyszeripari innováció

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy miként döntött ezen téma mellett, Tímea elmondta, hogy már tízedik osztály végén tudatosan készült arra, hogy tudományos munkát végezzen, és szólt is erről tanárnőjének, József Évának.  „Szeptember elején végül a tanárnőm talált rá a pályázatra. Az evolúció elméletének gyakorlati felhasználásai volt a témakör, és azt találtuk ki, hogy a gyógyszeripari felhasználásban tudnánk kutatni. A nárciszokra és azok felhasználására már következő lépésként leltünk rá és ötlöttük ki közösen a pályamunkámat” – idézi fel.

Megtudtuk azt is, hogy a kutatás két intenzív hónapot vett igénybe, amelyben a nárciszokban fellelhető hatóanyag aminosavkódjával dolgozott, összehasonlította a különböző nárciszfajok ezen szekvenciáit, hogy meg tudja határozni az evolúciós családfájukat. A családfában pedig megkapta azt a fajt, amely a gyógyszergyártásban használatos legközelebbi rokona. „Ezzel meghatároztam egy új fajt, amely az orvostudomány számára alkalmas lehet a gyógyszergyártásban” – mesél a nem mindennapi eredményéről Tímea, és az sem véletlen, hogy a biológia a kedvenc tárgya, de a földrajz és a magyar irodalom is közel áll a szívéhez.

Meghívták a szegedi egyetemre

Bár még az egyetem kiválasztására ráér, orvos nem szeretne lenni, ám hivatása mindenképp a biológiához fog kapcsolódni. A verseny során meghívást kapott a Szegedi Tudományegyetem meglátogatására, ami majd megítélése szerint segíteni fog a további tervei körvonalazásában.

„Nagyon komoly eredmény ez”

József Éva, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum biológia szakos tanárnője is rettentően büszke Tímeára. „Nagyon komoly eredmény ez egy tizenegyedikes diáktól. A nyáron, amikor a pályázat kiírása megjelent, már akkor gondoltam, hogy nehéz feladatnak állunk elébe, de úgy véltem: érdemes belevágnunk. Reméltem, hogy diákjaim eleget tudnak tenni az elvárásoknak. Két dolgozatot készítettünk, mindkettőt behívták a Nemzeti Erőforrások Minisztériumába – a hat legjobb közé – végső értékelésre. Nagyon örvendek, hogy a nyertes is közülük került ki” – mondja a tanárnő.

Rangos külföldi egyetemek módszereit alkalmazták

A tudományos dolgozat vezető tanáraként József Éva elmondta, hogy a dolgozatban a modern molekuláris biológiai kutatás módszereit használták fel, azt a részét, amit iskolai körülmények között meg lehet valósítani. Ilyen módszernek bizonyult a bioinformatikai feldolgozás, amihez egy számítógép szükséges, illetve a molekuláris adatbázisok ismerete, és ezekben az adatbázisokban való keresés és feldolgozási módszerek alkalmazása. „Az eljárásokat Cambridge-ben és az Európai Bioinformatikai Intézetben tanultam. Innen már egy lépés volt, hogy ezeket a módszereket az evolúció témakörében úgy használjuk fel, hogy a gyakorlatban már gyógyszerek előállítására használt nárciszfaj legközelebbi rokonát megkeressük. Erről szól a dolgozat, vagyis arról, hogy milyen más nárciszfajt lehetne felhasználni az Alzheimer-kór gyógyítására, agalantamin előállítására” – részletezi a pedagógus, aki azt is hozzáteszi, hogy nagyon büszke arra, hogy külföldön is értékelik a munkájukat, valamint örül annak, hogy nem csak jómaga, hanem diákjai is szeretik a kihívásokat.

„Az elismerés igazolása annak, hogy munkánk nem hiábavaló és az elkövetkező kihívásokba is érdemes belevágni. Merem hinni, hogy a legtöbb diák számára ez munka élvezetes és végső soron örömet, a későbbiekben pedig sikereket jelent” – mondta a biológia szakos tanárnő.

Tudományos pálya már fiatal korban

Az Ifjúsági Bolyai-díjat 2000-ben hozta létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma, azzal a céllal, hogy vonzóvá tegyék a tudományos, kutatói pályát már egész fiatal korban. Az idei évben a pályázat témája Az evolúció elmélete és gyakorlati alkalmazásai vagy Mesterséges evolúció: Új baktériumok létrehozása és felhasználása az emberi életminőség javítására volt.

Share Button
Ennyien olvasták: 1910

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.