Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Borús
Szombat
Borús
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Ilyen furcsa indokkal még nem tiltották meg egy repülő felszállását

Központ április 5, 2016 Hír & hírháttér

Pár hiányzó matrica miatt vesztegelt a földön egy Londonból induló repülőgép. A fedélzeten tartózkodó író végig kommentálta a krízist.

Egy órát vesztegelt a repülőtéren hétfőn egy Londonból Dallasba tartó repülőgép. Csak azért nem kapta meg a felszállási engedélyt, mert a gépről hiányoztak a mosdókról a dohányzási tilalmat jelző kis táblák. Szerencsére a gépen ült Paolo Bacigalupi író – magyarul például A felhúzhatós lány című regényt olvashatták tőle –, aki a Twitteren tudósította végig a várakozást.

A táblák hiánya a gép rendszeres heti átvizsgálásán derült ki, amire a felszállás előtt került sor. A problémát az okozta, hogy a British Airways nem a reptéren tárolja a tartalék matricákat. A légitársaságnak először ki kellett derítenie, hogy egészen pontosan hol vannak a matricák, utána pedig el kellett valakit szalajtani értük.

“Sosem halottam még ilyen esetről – kommentálta a felszállási tilalmat a kapitány az író szerint.

A problémát megoldani vágyó Bacigalupi kis idő után jelentkezett is, hogy íróként nagyon profi tilos a dohányzás feliratot tudna készíteni. Mivel ő volt a sokadik utas, aki jelezte, hogy filctollal tudná javítani a problémát, és elindulhatnának végre Dallas felé, ezért az ajánlkozását egyáltalán nem díjazták az utaskísérők.

Mivel Bacigalupi elég ismert, így a követői is segítettek a rejtély megoldásában. Azt például a szintén sci-fi és fantasy író Charles Stross – Pokoli archívum című könyvéről itt írtunk – derítette ki, hogy az 1983-as Air Canada 979-es járatának katasztrófája óta kötelező tartozéka a repülőgépeknek a felirat.

Bacigalupinak pedig a várakozás közepére támadt egy remek sztoriötlete, amelyben nindzsák a repülőgépek figyelmeztető tábláinak ellopásával döntik romba a légi közlekedést. Ha ezt nem is írja meg, a felszállás előtt – mert már Dallas felé repül – írt bejegyzései szerint lenyűgözte az, ahogy egy apró vandalizmus működésképtelenné teszi a szigorúan szabályozott repülést.

Forrás: vs.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 187

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.