Központ
2020. január 18. szombat, Piroska

Ilyen idő lesz a következő három hónapban

Központ július 24, 2017 Hír & hírháttér

Augusztusban, szeptemberben és októberben az ilyenkor megszokottnál magasabb hőmérsékleti értékekre kell számítani főleg a déli, délkeleti és nyugati országrészben, csapadék tekintetében pedig szegényebb lesz az első két hónap – derül ki az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) következő három hónapra szóló előrejelzéséből.

Az 1981 és 2010 között regisztrált adatok alapján megállapított augusztusi középhőmérséklet 19,7 Celsius-fok. A Bánságban, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Moldvában 23 fokos, Erdélyben és a Körösök vidékén pedig 21 fokos átlaghőmérséklet várható idén augusztusban. A nyár utolsó hónapjában Munténiában fog a legtöbbet esni (95 liter/négyzetméter), de a sokéves átlagnál (64,7 liter/négyzetméter) nagyobb mennyiségű csapadékra van kilátás Erdélyben (akár 90 liter/négyzetméter), Olténiában (88 liter/négyzetméter) és Moldvában (87 liter/négyzetméter) is. A legkevesebb eső (28-40 liter/négyzetméter) Dobrudzsában várható.

Szeptemberben Erdélyben a 14,8 Celsius-fokos sokévi átlag körül alakul a középhőmérséklet, Máramarosban ennél valamelyest alacsonyabb értékekre (13 és 15 fok között) kell számítani, délkeleten, délen és nyugaton pedig ennél melegebb lesz, Dobrudzsában akár a 19 fokot is elérheti a középhőmérséklet. Az északi és a központi országrész kivételével a szeptemberi hónap csapadékszegény lesz. Erdélyben, a Körösök vidékén, Máramarosban, a Bánságban és Olténiában négyzetméterenként 70-80 liter, Moldvában viszont legfeljebb 55 liter csapadékra van kilátás szeptemberben.

Októberben Erdélyben 6 és 10 Celsius-fok között alakul a középhőmérséklet, délen, délkeleten és nyugaton ennél magasabb értékekre kell számítani. Az ország központi részén és nyugaton a 43,5 literes sokévi átlagnál nagyobb mennyiségű csapadék várható, akár 50 liter is eshet négyzetméterenként.

forrás: AGERPRES

Share Button
Ennyien olvasták: 424

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.