Központ
2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
Eső
Ma
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Havazás
Kedd
Havazás

Ilyent én is tudnék, avagy Várdi Lázár pályamódosítása

Szentgyörgyi László március 10, 2016 Hír & hírháttér

KRÓNIKA

A pályamódosítás gondolata akkor ötlött fel, amikor a nyomdai szedőterem ütött-kopott asztalán tornyosuló kéziratkötegből az aznapi első „anyagot” felületesen átolvasva halkan – mintha csak önmagának – megjegyezte: ilyent én is tudnék.

Négy hónapja dolgozott a város akkoriban egyetlen nyomdájában, ahol a két helyi napilapot, a magyar és a román nyelvűt előállították. Korábban, bő egy évtizedig, kénytelen volt tanult szakmájától idegen területeken dolgozni, mert városában egyszerűen szóba sem álltak vele, mivel annak idején elutasította a szomszédos megyeközpontban számára felajánlott állást. Akkoriban így ment ez, a frissen végzett magyar szakemberek rendszerint regáti településekre, de mindenképpen román környezetben juthattak munkához. Ahonnan – legalábbis a rendszerváltás pillanatáig – csak igen keveseknek – és igen komoly áldozatok árán – sikerült visszakerülniük szülőföldjükre. Az 1989-es politikai fordulat utáni megváltozott körülmények aztán lehetővé tették, hogy végre tanult szakmájában helyezkedjék el. A gombamód szaporodó új lapok, a régiek terjedelmének növekedése szakemberhiányt eredményezett, ezért két kézzel kaptak a képzett nyomdászok után. Ezt a konjunktúrát sikerült kihasználnia Várdinak is, aki hosszú kitérők után – hiszen volt már pincér, segédmunkás, raktáros, kazánfűtő, gyógyszerészsegéd – végre nyomdászként dolgozhatott. Akkor nem gondolta volna, hogy nem sokáig.

Írásra mint kenyérkereső foglalkozásra mindaddig soha nem gondolt. Újságírásra aztán végképp nem. A nacionál-kommunista rezsim alatt megjelent sajtótermékek közül az egyetlen sportújságot olvasta gyakrabban, a többitől szinte fizikai rosszullét környékezte, ha néha kezébe vette. Sokan voltak így a kor sajtójával, amelyből megállíthatatlanul folyt az ízléstelen pártpropaganda, és a diktátorházaspár dicsőítése. Irodalmat viszont olvasott rendszeresen, főleg a Kriterion Könyvkiadó Horizont-sorozata volt népszerű akkoriban, de elolvasott mindent, amit a sors a kezébe juttatott. Mindezt azért írtam le, hogy érzékeltessem: semmi jel nem utalt arra, hogy valaha újdondász lesz. Esetleg valami mégis: olthatatlan kíváncsisága.

Share Button
Ennyien olvasták: 669

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.