vagyvizs
Hír & hírháttér

Indul a vagyonosodási vizsgálat

vagyvizsIndul a vagyonosodási vizsgálat

Az adóhivatal május 25-e után kezdi ellenőrizni a gyanúsan nagy vagyonokat, miután lejár a 2011-es adóbevallás határideje – közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség egy kormányzati dokumentumra hivatkozva.

 

A bukaresti kormány 2010 decemberében döntött úgy, hogy megadóztatja a gyanúsan nagy vagyonú polgárokat, ha valós és bevallott jövedelmük között – egy adott évben – 50 ezer lejnél (11.500 eurónál) nagyobb a különbség. Romániában a költségvetési megszorítások miatt létszámstop van a közszférában, így a kormány csak tavaly év közepén hagyta jóvá annak az ötven fős ügyosztálynak a megalakítását, amely az adóhatóságon belül a gyanúsan nagy vagyonok vizsgálatával foglalkozik majd.


A Mediafax hírügynökség birtokába jutott kormányzati feljegyzés szerint az ellenőrzéseket 200-300 kirívóan gazdag polgár esetében május 25-e után kezdik meg.

Az ellenőrzés során közvetett módszereket is alkalmaznak az esetleges eltitkolt bevételek felkutatására, beleértve a vagyontárgyak, ingatlanok és egyéb értékek adásvételét. Ha ebből az derül ki, hogy az illetőnek lényegesen több bevétele volt, mint amennyit bevallott, akkor a különbözetre is kifizettetik vele a 16 százalékos jövedelemadót.

Két hete az Európai Bizottság is új szabályokat javasolt a tagállamoknak annak érdekében, hogy könnyebben lehessen elkobozni a bűncselekményből származó javakat – pénzt, illetve egyéb vagyontárgyakat. Egyebek mellett megkönnyítenék a a vagyoni javak ideiglenes, megelőző jellegű befagyasztását, ha fennáll a javak eltűnésének a veszélye.

gazdasagiradio.hu, erdely.ma

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.