Központ
2019. január 23. szerda, Rajmund, Zelma

Ismét a gázszállítások leállításával fenyegetőzik a Gazprom

Központ április 14, 2015 Hír & hírháttér

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője egy berlini konferencián a gázszállítások leállításával fenyegette meg az Ukrajnát elkerülő Déli és a Török Áramlat gázvezetékek ellenzőit. Úgy fogalmazott, hogy a Déli Áramlat blokkolásával az uniónak csak az volt a célja, hogy “fenntartsa az ukrajnai tranzitot”.

gazprom

Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly december 1-jén ankarai látogatásán jelentette be, hogy leállították a Déli Áramlat projektet, és ahelyett egy másik gázvezetéket építenek Oroszország és Törökország között. Miller kijelentette: nagyon komoly hibát követ el az, aki a Török Áramlat megépítésének akadályozására gondol.

Leszögezte, hogy az orosz földgázt más piacokon is eladhatják, és a gázvezeték építését akár szüneteltethetik is. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy Oroszország nem hosszabbítja meg a tranzitszerződést Ukrajnával 2019 után.

“Jelenleg minden erőfeszítés arra irányul, hogy megépítsük a Törökország és Görögország határáig vezető gázvezetékrendszert, és ezen az útvonalon továbbítsuk a gázt a délkelet- és közép-európai fogyasztóknak” – tette hozzá a miniszter. Oroszország biztosítja az Európai Unió gázszükségletének egyharmadát, bár az unió igyekszik diverzifikálni az energiahordozók beszerzését, hogy csökkentse a függőséget az orosz féltől.

Miller ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a gázvezeték építését az Európai Unió határán fejezik be, onnantól kezdve az Európai Unió tagállamainak kell gondoskodniuk a megfelelő szállítási útvonal kiépítéséről. Megjegyezte, ha időben biztosítani akarják, hogy 2019 végére elkészüljenek a vezetékek, “már ma el kell kezdeni az építési munkálatokat, de ennek még nyoma sincs”.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 362

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.