Központ
2020. június 06. szombat, Norbert, Cintia

Ismét viharra figyelmeztetnek

Központ június 10, 2013 Hír & hírháttér

Ismét viharra figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) két sárga kódjelzést bocsátott ki majdnem az egész ország területére. Nagymennyiségű csapadékra, jégesőre és viharos erejű szélre számíthatunk a következő napokban.

 

Az időjósok hétfőn 16 órától kedden 9 óráig terjedő sárga kódjelzést bocsátottak ki az ország középső részére, kivétel ez alól Bukarest és 11 megye képez. 

A Bánátban a Körösök vidékén, Erdélyben, Máramarosban, Olténiában, Észak-Moldvában, Havasalföldön és a hegyvidéken fokozódik a változékony időjárás. Viharos erejű szél, jégeső, és akár 20-25 liter csapadék is várható négyzetméterenként, de 50-60 liter is lehetséges helyenként. 

Egy másik figyelmeztetés alapján kedden 9 órától és szerdán 9 óráig óráig várható viharos időjárás Olténiában, Erdélyben, Máramarosban, Havasalföld és Moldva nagy részén valamint a hegyvidéken. Négyzetméterenként 25 liter, néhol pedig 60-70 liter csapadék valószínű.

Egy harmadik figyelmeztetést előreláthatóan szerdán 12 órakor tesznek majd közzé, majd június 14 után egyre kevesebb csapadék várható – nyilatkozta hétfőn Ion Sandu, az ANM igazgatója.

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) adatai alapján a Duna vízhozama meghaladta a júniusi átlagot (6 400), jelenleg 8 500 köbmétert jelent másodpercenként. Az ár június 16-án érkezik Báziáshoz, akkor  10 500 köbméter lesz a vízhozam másodpercenként, de még így sem éri el az áprilisi hozamot. Akkor 11 900 köbmétert mértek másodpercenként, és nem regisztráltak nagy kárt.

Victor Ponta miniszterelnök az árvízveszély miatt összehívott országos irányító törzs hétfői ülésén arra kérte – a katasztrófavédelemben illetékes – Radu Stroe belügyminisztert, érdeklődjön magyar kollégájánál, hogy szüksége van-e Magyarországnak valamilyen segítségre.

“Nem vagyunk mi a leggazdagabb ország, de úgy látom, a nyugati országrészt nem fenyegeti veszély, úgyhogy az ottani erőinkkel a szomszédaink segítségére lehetünk” – mondta a hétfői értekezleten a kormányfő.

Vasárnap este 891 centiméterrel tetőzött a Duna Budapestnél. Azóta folyamatosan apad a folyó, a magyar Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatósága hétfő reggel 8 órakor mért értékei szerint a folyó 888 centiméter.   

forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 299

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.