Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Izsák: Az RMDSZ féligazságokat mond

Központ szeptember 5, 2012 Hír & hírháttér

Izsák: Az RMDSZ féligazságokat mond

izsakSzeptember 3-án sajtótájékoztatót tartott Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, amikor a Mikó iskola ügyével kapcsolatban kiemelte, hogy a fontos tényekről senki nem beszélt. Arról, hogy az egyházi javak visszaszolgáltatásáért Románia kötelezettséget vállalt az Európai Unió és az Európai Tanács előtt, illetve arról, hogy RMDSZ-esek által vezetett önkormányzat adta el az iskolához tartozó épületeket. De bizonyította az RMDSZ csúcsvezetőinek oroszlánrészét is, amelyet az egyházi tulajdonokban levő ingatlanok körüli aktuális cirkuszban vállaltak.

„Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, amikor Románia csatlakozási kérelmét tárgyalta, kiadott egy véleményezést, amely tartalmazza a csatlakozás feltételeit. Ebben felszólította Románia kormányát, hogy szolgáltassa vissza az egyházaknak a javaikat, tegye lehetővé, hogy egyházi iskolák működjenek, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek anyanyelvükön tanulhassanak. Románia erre kötelezettséget vállalt, mert e nélkül ma nem lehetne sem az Európa Tanács, sem az Európai Unió tagja. Erre azóta nem szokás hivatkozni, amióta az RMDSZ koalíciós alkuk tárgyává tette a történelmi egyházak vagyonának visszaszolgáltatását is” – mondta el Izsák.

Hozzátette, hogy Markó Béla ki is mondta, hogy a kisebbségvédelem nemzetközi eszközeiről lemondtak, mivel nem panaszolhatják be azt a kormányt, amelyben ők is benne vannak. Ugyanakkor kifejtette azt is, hogy senki nem beszélt arról, hogy azokat tanári lakásokat, amelyeket a Mikó Iskolával együtt a Református Egyháztól vettek el az államosítás során, az Albert Álmos vezette önkormányzat, és az Olosz Gergely által vezetett ingatlankezelő adta el azoknak a bérlőknek, akik aztán feljelentették az egyházat.

Markó: „Mindegy, hogy kié az iskola”

Izsák Balázs hozzáfűzte, a Mikó-ügy nem előzmény nélküli. A zilahi Wesselényi Református Kollégium visszaállamosítását Seres Dénes szenátor kezdeményezte, Tőkés Lászlót pedig, aki egyháza püspökeként fellépett a visszaállamosítás ellen, az RMDSZ szankcionálta, majd megfosztotta tiszteletbeli elnöki tisztségétől. Ekkor jelentette ki Markó Béla, hogy mindegy, ha az iskola az egyházé, vagy az államé, ha egyszer abban magyarul folyik az oktatás.

Share Button
Ennyien olvasták: 1007

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.