Központ
2020. szeptember 27. vasárnap, Adalbert

Január 15-én érkezik Romániába az IMF küldöttsége

Központ január 3, 2013 Hír & hírháttér

Január 15-én érkezik Romániába az IMF küldöttsége

Január második felében kéthetes felülvizsgálati látogatásra érkezik Romániába a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, amely az Európai Bizottság és a Világbank szakértőivel együtt tekinti át, milyen mértékben teljesítette Románia a vállalt kötelezettségeit a jelenlegi elővigyázatossági hitelmegállapodás keretében.

 

A látogatás időpontját Tonny Lybek, az IMF bulgáriai és romániai felelőse jelentette be csütörtöki közleményében. Jelezte, hogy a látogatás január 15-én kezdődik, és következtetéseit a tárgyalások január 29-i lezárulta után ismertetik. A román hatóságok és a nemzetközi hitelezők tárgyalásának napirendjén az egyik meghatározó pont a jövő évi román állami költségvetés lesz. 

A tárgyalásokon szó lehet egy újabb elővigyázatossági típusú hitelszerződés megkötéséről is, hiszen Victor Ponta román miniszterelnök december végén újfent megerősítette: Románia újabb elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást szeretne kötni az IMF-fel, miután tavasszal lejár a jelenleg érvényben lévő. 

Az új szerződés megkötése attól függ, hogy Románia milyen mértékben tesz eleget a jelenlegi szerződés értelmében vállalt kötelezettségeinek. Elmaradások vannak ugyanis az állami vállalatok privatizációja terén, hiszen a román kormány többször elhalasztotta különböző vállalatok kisebbségi vagy többségi részvénycsomagjának eladását. 

Romániának jelenleg 5,2 milliárd euró értékű hitelszerződése van, ebből 3,6 milliárd eurót az IMF biztosít. A 2011-ben megkötött elővigyázatossági szerződés tavasszal jár le. Ha sikerül újabbat kötni, akkor Románia számára ez már a harmadik hitelmegállapodás lenne, miután 2009 és 2011 között 20 milliárd euró, többoldalú, nemzetközi készenléti hitelmegállapodás volt érvényben. 

Victor Ponta kijelentette, hogy Románia ismét elővigyázatossági típusú megállapodást akar kötni, ami azt jelenti, hogy a pénzt csak váratlan válsághelyzet esetén használják fel. A 2011-ben megkötött szerződésben biztosított pénzt a román hatóságok nem vették igénybe, mivel átlagban 5 százalékos kamat mellett sikerült finanszírozni a román gazdaságot a pénzpiacokról.

MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 394

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.