Hír & hírháttér

Január 27-én dőlhet el a dohányzásellenes törvény sorsa

2016. január 27-re tűzte ki az alkotmánybíróság annak az óvásnak az elbírálását, amelyet 33 szenátor terjesztette be a dohányzást zárt közterületekről kitiltó, múlt héten elfogadott törvénytervezetellen.

Woman with multiple cigarettes in mouth, man holding match

Az óvás beterjesztői azt állítják, nem a dohányzás korlátozását, hanem a „zárt közterület” fogalom meghatározását kifogásolják, ami szerintük a törvény hatályát a magánszférára is kiterjeszti. A jogszabály tulajdonformától függetlenül minden „közös használatra szánt, szabadon megközelíthető, mennyezettel és legalább két oldalfallal behatárolt helyiségre” kiterjeszti a dohányzás tilalmát.

Az óváshoz aláírásokat gyűjtő Daniel Fenechiu nemzeti-demokrata szenátor szerint ez a meghatározás bármire, „akár a lakásokra” is vonatkozhat, és ilyenként sérti a magánélethez való jogot.

Egy másik aláíró, Laurentiu Mihai független honatya a törvényben szereplő kivételeket kifogásolta: szerinte a „dohányosok közti egyenlőséget” és a diszkrimináció alkotmányos tilalmát sérti az, hogy a repülőterek és a büntetés-végrehajtó intézetek elkülönített légtereiben a törvény lehetővé teszi a dohányzást.

A dohányzás betiltásáról szóló tervezet 2011 óta szerepelt a parlament napirendjén, de csak azt követően vették elő, és gyorsult fel az elfogadása, hogy október végén egy tűzijáték beltéri használata több mint hatvan áldozatot követelő tűzvészt okozott egy bukaresti szórakozóhelyen.

A vendéglátóhelyekkel szemben eddig engedékeny volt a törvény: jelenleg csak a száz négyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek tulajdonosai kötelesek külön dohányzó és nem dohányzó helyet kialakítani. A száz négyzetméternél kisebb kávézók, bárok működtetőinek lehetőségük van választani, hogy az egész létesítményt dohányzónak vagy nem dohányzónak nyilvánítják. Sok tulajdonos attól tartott, hogy vendégeket veszít, ha megtiltja a dohányzást, ezért a legtöbb helyen lehetett dohányozni.

Forrás: mti

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.