Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Jelmondattal válnak el a katolikus gimnázium diákjai

Pál Piroska március 16, 2017 Hír & hírháttér

„Holnap ugyanitt!”

Péntekig tartó tüntetéssorozatba kezdett hétfőn a marosvásárhelyi prefektusi hivatal előtt a létbizonytalanságba sodort Római Katolikus Gimnáziumban tanuló gyermekek szüleinek csoportja.

Csíky Csengele, a csoport szóvivője lapunk megkeresésére elmondta, hogy a tüntetés civil nyomásgyakorlás a polgármesterre, a hivatalra, az iskolákért felelős szakosztályra, valamint a helyi önkormányzatra, annak érdekében, hogy a törvényes kereteknek megfelelően készítsék el a város iskolahálózatát, amelyben bennefoglaltatik a Római Katolikus Teológiai Líceum mint különálló jogi személyiség. „Ahhoz, hogy a cikluskezdő osztályok el tudjanak indulni, sürgősen össze kell állítani az iskolahálózatot, hiszen Marosvásárhely már két hónapos késésben van. A Maros Megyei Főtanfelügyelőség még mindig arra vár, hogy a város leadja az iskolahálózati iratcsomót, hogy azt majd tovább tudja küldeni az Oktatási Minisztériumba. Ha tovább késlekednek, a szaktárcától kapott átirat értelmében a tanfelügyelőség felszámolhatja az iskolát. Ez egy agonizációs folyamat, aminek a városvezetés az okozója” – vázolta a helyzetet.

Mint megtudtuk, a városvezetés azzal indokolja a módszertani lépések megtételének elmulasztását, hogy szerinte tisztázatlan a tanintézmény jogi helyzete, de Csíky pontosította, hogy jelenleg csupán korrupcióellenes vizsgálat van folyamatban az iskolaalapítás ügyében. „Amíg nem születik jogerős bírósági ítélet arról, hogy az iskola jogi helyzete nincs rendben, az illetékes intézmények kötelesek úgy eljárni, mint egy olyan iskola esetében, amelynek az alapítási okirata megfelel a törvényeknek” – szögezte le.

Időhúzás, hogy megszüntessék az iskolát?

Az aktivista szerint időhúzásra játszanak, ez viszont egy tanintézmény életében nagyon kedvezőtlen. Jelenleg az iskolában 405 diák tanul, és ahhoz, hogy egy tanintézet önálló jogi személyiséggel bírjon, legalább 300 diákja kell legyen. Ha a cikluskezdő osztályok nem indulnak el ősszel, akkor a diáklétszám 300 alá csökken, és ebben az esetben megszüntethetik vagy beolvaszthatják az iskolát. „A tüntetéssel határozott és gyors állásfoglalásra akarjuk kényszeríteni a városvezetést, bármi is legyen a válasza” – fejtette ki.

Helyi szinten inkompetencia

Szigeti Enikő, a CEMO elnöke szerint az RMDSZ cserbenhagyta a szülői csoportot és az iskolát. Csíky álláspontja értelmében a civil csoport tagjai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy távol tartsák magukat a politikától, de fenntartják, hogy politikai akarat szükséges ahhoz, hogy az iskola működjön. „Minisztériumi szinten mindennemű segítséget megkaptunk, bármikor kereshetjük őket, készségesen rendelkezésünkre álltak valahány alkalommal. Helyi szinten viszont – bár politikai akarat lenne – inkompetenciát tapasztalunk részükről, úgy tűnik, hogy nincs elég szakemberük, akik megoldhatnák a helyzetet. Az RMDSZ felső vezetésétől is csak akkor érzékeltünk pártfogást, miután a szülőket meghurcolta a Korrupcióellenes Ügyészség” – mondta el. Azzal is kiegészítette, hogy üdvözlik ugyan az őket támogató politikai nyilatkozatokat, de amíg a szavakat nem követik konkrét lépések, fenntartásokkal kezelik azokat. Úgy vélik, nem is tisztjük bírálni egyetlen politikai szervezetet sem, azt majd mindenikük a szavazóurnáknál egyénként teszi meg.

Tapasztalatok a civil érdekérvényesítés közben

Marosvásárhelyen nem megszokott, hogy civilként élnénk az érdekérvényesítés eszközeivel, így adódik a kérdés, hogy milyen akadályokba ütköztek a munka során. Csíky Csengele elmondása szerint nem érték negatív tapasztalatok őket, illetve bármelyik intézményhez mentek tárgyalni, fogadták őket, készségesen és türelemmel válaszoltak a kérdéseikre, valamint nyílt kártyákkal játsztak. Ez alól kivétel Horatiu Lobont, az önkormányzat iskolákért felelős igazgatóságának vezetője, aki az aktivista elmondása szerint megvezette őket: szóban egyet mondott, papíron más jelent meg. „A közérdekű adatigényléseinkre is gond nélkül, részletesen válaszoltak, persze az már teljesen más kérdés, hogy ezek az eszközök vezettek-e eredményhez. Az érdekérvényesítés akkor sikeres, ha pozitív következményeket von maga után. Egyelőre ilyenben nem volt részünk, hacsak azt nem tekintjük eredménynek, hogy december elejétől ugyan bármikor megszüntethették volna az iskolát egy tollvonással, mégsem tették” – véli a szülői csoport vezetője.

Öregdiákok is részt vettek a tüntetésen

Már a tüntetés első napján megható jeleneteknek lehettek tanúi az aktivisták, a járókelők bátorítják őket, számos lakos ismeri a molinóikat, a pólóikat. „Egy idősebb hölgy is szeretett volna tüntetni, elmesélte, hogy egykori diákja a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumnak, egy fiatal fiú meg, aki tavaly végzett az iskolánkban, tiltakozótáblát kért tőlünk. Bár csak tíz személyes tüntetésre kaptunk engedélyt, számítunk a lakosok támogatására, illetve szükség esetén egymást váltjuk, hogy mindenki ki tudja fejezni nemtetszését” – tudtuk meg.

Erősebb diákközösség alakult ki

A szülői csoport vezetője arra a kérdésünkre, hogy az iskola tanulói miként élik meg a fennálló helyzetet, elmondta, hogy az osztályközösségek sokkal erősebben működnek, jobban kötődnek és figyelnek egymásra a gyerekek, mert folyamatosan bizonytalanságban élnek, hiszen nem tudják, hogy meddig lehetnek együtt. „A nagyobbik fiamon is látom, milyen a kapcsolata az osztálytársaival. A gyerekek minden nap végén kézfogással, és azzal a jelmondattal válnak el egymástól, hogy „holnap ugyanitt”, vagy „hétfőn itt vagyunk”. De ezért a tanároknak is maximális hálával és köszönettel tartozunk, akiknek abban a helyzetben is sikerült pedagógusnak maradniuk, amikor egzisztenciális gondjaik voltak, de úgy is, hogy nem tudják, hogy a munkahelyük meddig létezik” – vázolja a helyzetet.

„Hiszünk a sikerben!”

Közismert, hogy a Bernády Györgyre keresztelt iskola is civil nyomás hatására jött létre. Arról kérdeztük a szülői csoport vezetőjét, hogy lehetünk-e bizakodóak afelől, hogy a katolikus iskola ügye is a magyar közösség számára kedvezően végződik majd. „Ha nem hinnénk a sikerben, akkor neki sem fogtunk volna. Hisszük azt, hogy Románia jogállam, hogy adófizető állampolgárokként a közintézmények azért léteznek, hogy a mi érdekeinket képviseljék és a kívánalmainkat teljesítsék. Úgy véljük, egy ilyen ügy minden harcot megér. De az is fontos, hogy a gyerekek is megérezzék a közösség erejét, és ha ezt látják a szüleiktől, felnőttkorban nem külföldön keresik a megélhetési lehetőséget, hanem átveszik és továbbviszik tőlünk a küzdés szellemét. Az iskoláért folytatott harc csak egy szegmense annak a gondolkodásmódnak, amit a civil csoport képvisel” – állítja Csíky Csengele.

Fotó: Facebook

Share Button
Ennyien olvasták: 1217

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.