Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Johannis az unió határellenőrzésének szigorítását szorgalmazza

Központ november 11, 2015 Hír & hírháttér

Az Európába irányuló bevándorlóáradat megfékezéséhez az EU határellenőrzésének szigorítására van szükség – hangoztatta a máltai informális uniós csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatóján szerdán Klaus Johannis.

Az államfő emlékeztetett, hogy az EU állam- és kormányfőinek csütörtöki rendkívüli értekezlete előtt, szerdán az európai vezetők számos afrikai ország részvételével tartanak migrációs csúcstalálkozót Máltán, amelyen megoldásokat keresnek a déli útvonalon, többnyire Olaszországon keresztül Európába érkező bevándorlóáradat megállítására. Úgy vélte: az afrikai országok számára az uniónak támogatási mechanizmust kell kidolgoznia, amely a migráció „ellenőrzését és korlátozását” célozza.

Ami az EU-nak a máltai informális csúcson terítékre kerülő általános migrációs politikáját illeti, Johannis a külső határok szigorú ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta. Megjegyezte: nem Románia határairól beszél, mert ezek „nagyon jól működnek”, nem ezeken a határokon jelentkeztek a migránsokkal kapcsolatos problémák.

Leszögezte, hogy Románia szolidáris az EU többi tagországával, és részt akar venni a migrációs válságra adandó közös megoldás kidolgozásában. Megemlítette: Románia például az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) egyik legaktívabb résztvevője.

Ahhoz, hogy az unió ellenőrzés alatt tartsa a menekültáradatot, meg kell erősítenie együttműködését azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok származnak, és azokkal a tranzitállamokkal, amelyeken áthaladnak – mondta Johannis. Előbbieknél béketeremtő beavatkozásra, utóbbiaknál a migránshullám korlátozását célzó támogatásra lehet szükség. Mindezen intézkedésekben Románia kész szerepet vállalni – hangoztatta az államfő.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 257

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.