Központ
2019. március 21. csütörtök, Benedek

Johannis megegyezett a pártokkal a választási törvényről

Központ április 21, 2015 Hír & hírháttér

Egyezségre jutottak a parlamenti pártok a választási törvények reformja tekintetében – jelentette be hétfőn Klaus Johannis államfő a parlamenti pártok vezetőivel folytatott egyeztetés után. iohannis

Az elnök sajtóértekezletén azt mondta: ígéretet kapott a pártok vezetőitől, hogy a helyhatósági választásokat és pártfinanszírozást szabályozó új törvényt május közepéig, a parlamenti választásokat megreformáló jogszabályt pedig a tavaszi ülésszak végéig elfogadja a parlament.

Johannis aggodalmát fejezte ki, hogy a külföldön élő román állampolgárok választójogának érvényesítése érdekében még nem tett semmit a parlament, de a pártvezetők azt ígérték neki, hogy legkésőbb őszig megoldják a problémát.

A hírtelevíziók beszámolói szerint a PSD elvi egyezségre jutott a PNL-vel, hogy a külföldön élő román állampolgárok levélben szavazhatnak majd, előzetes regisztráció alapján. Eddig a külképviseleteken előzetes bejelentés nélkül voksolhattak azok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodtak, de a novemberi elnökválasztáson hatalmas sorok alakultak ki és – bár sokan több száz kilométerről érkeztek – nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.

Johannis hétfőn arra is biztosítékot kapott a Victor Ponta kormányfő vezette PSD-től, hogy észrevételeinek megfelelően módosítják a parlamentbe megfontolásra visszaküldött pártfinanszírozási törvényt.

Bár politikai riválisok, Ponta kerüli a konfrontációt egykori választási ellenfelével, a PNL éléről államfővé választott Klaus Iohannisszal. A román nyelvű médiában megszólaltatott politikai elemzők szerint az elnök azért rendezett ismét konzultációt a választási reformról, hogy újabb nyilvános ígéreteket csikarjon ki a határidők betartásáról, és ne engedje, hogy a kormánykoalíció halogatással lehetetlenítse el a reformcsomag számára kedvezőtlen részének – a hagyományosan jobbra húzó külföldi vendégmunkások voksolását segítő rendelkezéseknek – a bevezetését.

Jövőre helyhatósági és parlamenti választások is lesznek. A törvénycsomag elfogadása azért sürgős, mert az alkotmánybíróság korábbi döntése értelmében a választási szabályok már nem változhatnak a voksolást megelőző egy évben.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 299

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.