Központ
2020. augusztus 04. kedd, Domonkos, Dominika

Júliusban jelentősen bővült a kiskereskedelmi forgalom Romániában

Központ szeptember 6, 2016 Hír & hírháttér

Júliusban 11,7 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összehasonlításban, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték 13,8 százalékos bővülést mutat. Havi szinten a forgalom 4,1 százalékkal nőtt, szezonális és naptárhatással kiigazítva stagnált – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Hivatal.

Az első hét hónapban a kiskereskedelmi forgalom volumene 16,9 százalékkal nőtt, miután az első fél évben még 18 százalékos növekedést jegyeztek a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. Az első hét hónapos növekedés főleg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítésének köszönhető, amelyekből 21,7 százalékkal adtak el többet, a nem élelmiszerek esetében 15,9 százalékos bővülést jegyeztek, míg az üzemanyag értékesítése 11,3 százalékkal nőtt.

Romániában az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, de egyes elemzők szerint akár ennél jobban is teljesíthet a román gazdaság.

A GDP-bővülés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás, miután a kormány több lépcsőben csökkentette az áfát, és a béreket is emelték, így a lakosság vásárlóereje növekedett. Január óta négy százalékponttal alacsonyabb, 20 százalék az általános áfakulcs, tavaly júliusban pedig valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a kedvezményes 9 százalékos kedvezményes áfakulcsot.

A kiskereskedelemben tevékenykedő romániai vállalkozók jelentős része derűlátóan ítéli meg a várható fogyasztást.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 474

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.