Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Kár lenne elhamarkodni. Tisztázatlanságok az előválasztás körül

Pál Piroska április 2, 2015 Hír & hírháttér

eloválasztás

Mint ismeretes, az RMDSZ, az EMNP, valamint az MPP Maros megyei és marosvásárhelyi szervezeteinek elnökei szándéknyilatkozatot írtak alá arra vonatkozóan, hogy előválasztásokat szerveznek Marosvásárhelyen, amelynek célja: megnevezni a magyar közösség polgármesterjelöltjét a 2016-ban sorra kerülő helyhatósági választásokra. A vokson való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet az elovalasztas.ro honlapon, illetve a fent említett politikai szervezetek székházában tehetnek meg.

Karácsony Erdei Etel tanácsost kérdeztük, miért is van szükség a regisztrációra, amely hátráltathatja a folyamatot, esetleg nehézséget is jelentene egyes, szavazni kívánó lakosoknak. „Szer­vezés szempontjából így sokkal egyszerűbb, sőt, mondhatni szükségszerű. Nem engedhetjük meg magunknak anyagilag és infrastrukturálisan sem, hogy akkora előválasztást szervezzünk, mint amekkora egy helyhatósági lenne. Tudnunk kell előre, hogy hozzávetőlegesen hányan élnének szavazati jogukkal, és eszerint döntjük el, milyen módozatban fog történni, hány körzetet alakítunk ki” – tájékoztatott.

Portik Vilmos, az EMNP megyei elnöke a közösségi portálon így fogalmazott a regisztrációról: „Célja az, hogy időben kifejezzék a véleménynyilvánítási szándékukat mindazok a felelős marosvásárhelyiek, akik bele akarnak szólni abba, hogy mi, magyarok, milyen formában veselkedjünk neki a jövő évi választásoknak, s az ő véleményüket ne deformálja, ne manipulálja az előválasztás napján „valakik által” odacsődített vásárhelyi illetőségű, de ügyeinkben meglehetősen illetéktelen tömeg.”

Arra a kérdésünkre, hogy az előválasztást megnyerő jelölt milyen pártszínezetben mérettetné meg magát a jövő évi választásokon, Karácsony Erdei Etel elmondta, hogy erről még nem született döntés, de elképzelhető az is, hogy RMDSZ-színekben, de választási szövetség is szóba jöhet és a független jelölt indítását sem zárja ki.

„Van tapasztalatunk ebben”

Kelemen Atilla képviselőt is megkerestük az ügyben, hisz ő a 2000-ben megszervezett előválasztáskor is aktív RMDSZ-tag volt, és úgy véli, az akkori tapasztalatokból levonták a pozitív és negatív tanulságokat is. Elmondása szerint egyelőre csak a polgármester személyéről szól az előválasztás, hogy lesz-e a képviselőtestületi jelöltlistára vonatkozóan is hasonló, még nem tudni. Kérdésünkre azt is hozzátette, hogy az RMDSZ alapszabályzatában nem szerepel az előválasztásra vonatkozó rész, illetve annak lebonyolításáról szóló módszertan.

„Kelemen Atilla megtiltotta az eredeti lista leadását”

Visszatekintőként Kincses Előd ügyvédet kerestük meg, aki a 2000-ben megszervezett előválasztásokkor állt a Maros megyei RMDSZ szervezet élén, és vezetése alatt zajlott az első ilyen választás a szövetség életében. Marosvásárhelyen, 15 éve – mivel akkor csak megyei szervezet létezett – a városi körzetek szervezték meg az állóurnás előválasztásokat, amelyen csak a tanácsosi listát alakították ki. Az akkori álláspont szerint Fodor Imrét okafogyott volt megmérettetni, mert széleskörű elismertségnek örvendett polgármesteri tevékenysége. „Az előválasztáson 7800 személy fejezte ki preferenciáját, azaz a magyar szavazóbázis egynegyede. Ennek során kialakult egy tanácsosi lista, de erről hiányoztak a Markó Béla, Borbély László és társainak egyes „csókosai”. Így Kelemen Atilla – aki akkor a megyei Területi Képviselők Tanácsának volt az elnöke – Bukarestből felhívott, és megtiltotta, hogy közzétegyem azt a sorrendet, amely az előválasztáson kialakult. Természetesen én erre nem voltam hajlandó, hisz elsősorban az eredmény tükrözte a választók akaratát, másrészt nem űzhettem csúfot azokból az emberekből, akik szabadidejük feláldozásával urnák elé járultak” – emlékezett vissza a történtekre Kincses.

Az RMDSZ miatt nincs ma magyar polgármester Marosvásárhelyen

Elmondta továbbá, hogy ezek után a megyei TKT egy határozattal megváltoztatta a sorrendet, és rá akarták kényszeríteni Kincsest arra, hogy ezt, a marosvásárhelyiek akaratát semmibe vevő listát adja le. „Én ezt nem tettem meg, és benyújtottam azt a listát, ami eredetileg kialakult, ám ezek után az országos operatív tanács egyetlen ellenszavazattal – amely Tőkés Lászlótól származott – felfüggesztett elnöki tisztségemből, és hasonlóan alapszabályzat-ellenesen nem az akkori ügyvezető elnökre ruházta át az elnöki feladatok ellátását, hanem Kelemen Atillára” – vázolta.

Kincses elmondása szerint Kelemen állatorvosként nem rendelkezett megfelelő tapasztalattal ahhoz, hogy felkészítse a voksoláson résztvevő választási bizottsági tagokat, ezért azok nem voltak tisztában azzal, hogy amennyiben rendellenességet tapasztalnak, kötelező módon a szavazatszámláló bizottságban kell azt megóvni.  Így nem született óvás, noha 2500 szavazatot semmisítettek meg, és Fodor Imrének csak 168 szavazata hiányzott ahhoz, hogy az első fordulóban megszerezze a fele plusz egy többséget, és polgármester maradjon.

A szarvashibájukról azóta mélyen hallgatnak

„Az RMDSZ a városi választási bizottságban megóvta ezeket a megsemmisített szavazatokat, és kérte az újraszámlálást, de ezt a bizottság elutasította. Viszont a szövetség ezt úgy kommunikálta a vásárhelyiekkel, hogy „a románok elutasították a szavazat újraszámlálását”. Arról pedig hallgatnak, hogy mekkora szarvashibát követtek el, hogy nem az illetékeseknél óvták az újraszámlálást. Ezért nincs ma Marosvásárhelynek magyar polgármestere” – fogalmazta meg sommás véleményét az ügyvéd.

A tanácsosi lista is ugyanolyan fontos

Kincses egyébként üdvözli az előválasztás megszervezését, de ugyanolyan fontosnak tartja, hogy a tanácsosi listát is ekképp alakítsák ki, és minél szélesebb körből merítsenek, ne csak RMDSZ-tagokból. Úgy véli, valamennyi magyar lakos, pártpreferenciától függetlenül meg kell találja azt a személyt a képviselőtestületi listán, aki az ő politikai nézeteinek megfelel. „Nagyon remélem, hogy most már a régi gárdának nem lesz annyi ereje, hogy csúfot űzzön a marosvásárhelyiek akaratából, és tiszteletben fogják tartani az előválasztás eredményét” – reméli.

„A regisztráció csökkenteni fogja a szavazók számát” –

vallja Kincses,  hiszen épp az idős vásárhelyiek dolgát nehezíti ez meg, holott őket érdekli inkább a politika. „Én mindenkit odaengednék, aki szavazni szeretne, akár a románokat is, mert egész biztos, hogy közöttük is vannak olyanok, akik pontosan látják, hogy Floreáéktól meg kellene szabadítani Marosvásárhelyt” – szögezte le az ügyvéd.

Kik jelölhetik magukat?

Az illetékesek elmondása szerint az előválasztást a teljes nyitottság és tisztességes verseny szellemében szervezik meg. Polgármesterjelölt lehet az a magyar nemzetiségű személy, aki összegyűjt 1350 támogató aláírást, büntetlen előéletű, illetve társadalmi támogatottságát egyházak és civil szervezetek ajánlásaival is bizonyítani tudja. A jelöléseket április 30-ig lehet leadni valamely politikai szervezet székhelyén.

Ki szavazhat?

Az összmagyar előválasztáson bárki szavazhat, aki betöltötte 18. életévét, marosvásárhelyi állandó lakhellyel rendelkezik és regisztrált, hisz választói névjegyzékbe való felvétel regisztrációhoz kötött, amely március 30-tól indult és május 29-én zárul. Hétfőtől kezdődően jelentkezni lehet online az elovalasztas.ro oldalon valamint egyelőre a politikai szervezetek székházában.

Share Button
Ennyien olvasták: 585

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.