Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

Kardiológiai nagyhatalom Marosvásárhely

Központ június 22, 2017 Hír & hírháttér

Idén 17. alkalommal szervezik meg Marosvásárhelyen a már hagyományosnak számító CardioNET nevet viselő Kardiológiai Konferenciát. A nemzetközi részvétellel is számoló esemény hétfőn, június 19-án kezdődött és 24-ig tart. Célja: évente beszámolni a szív- és érrendszeri betegségeket illető kutatások eredményeiről, újdonságokról. Idén premiernek számító eseményre is sor kerül: ultramodern képalkotási platformot mutatnak be, amely májustól már elérhető a Cardiomed Egészségügyi Központban.

A tudományos rendezvény főszervezője prof. dr. Benedek Imre, a Kardiológiai Klinika vezetője, az ülésszakra a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel, a Román Kardiológusok Társaságával, illetve a Magyar Kardiológusok Társaságával együttműködésben kerül sor. Ausztriából, Magyarországról, Csehországból, Németországból, Moldovából érkeznek orvosok a konferenciára, hogy bemutassák a területükön megjelent innovációkat.

Dr. Prof. Benedek Imre büszkén jelentette ki, hogy mára már a marosvásárhelyi kardiológia szakág nagyhatalommá nőtte ki magát, és helyi szinten olyan diagnosztikai és kezelési módszerek hozzáférhetőek, amelyek csak világ legnagyobb városaiban.

Dr. Prof. Benedek Theodora elmagyarázta, hogy olyan premierre kerül sor a konferencia részeként, amely során egy képalkotási platformot mutatnak be, és amely Románia-szerte egyedi.  Betekintést engednek az ultramodern mágneses magrezonancia képalkotó (MRI) és CT-gépek működésébe, amely szerkezet csak egyike a korszerű, csupán Vásárhelyen megtalálható felszereléseknek. A platformhoz tartozik még egy korszerű laboratórium, valamint science-fictionbe illő számítógéprendszer, amely megkönnyíti a páciensek diagnosztizálását. A Cardiomed a Siemens kutatócsoportjával, valamint a Petru Maior Egyetem számítástechnikai szakával működött együtt, akik szoftvereket fejlesztenek az orvosi berendezésekre.

A kutatási projektet az Európai Unió, valamint Románia Kormánya támogatta, és értéke 8 millió lej, illetve ezév májusa óta működik és hozzáférhető a város régeni kijáratánál található Cardiomed Egészségügyi Központban.

Share Button
Ennyien olvasták: 1742

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.