Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Kelemen: „Frunda tartsa meg magának a véleményét!”

Központ július 26, 2012 Hír & hírháttér

frundaKelemen: „Frunda tartsa meg magának a véleményét!”

Frunda György szenátor azt nyilatkozta a román és a magyar sajtóban egyaránt, hogy a magyar szavazók vegyenek részt a népszavazáson, és voksoljanak Traian Băsescu menesztésére. Tegnap az RMDSZ egy hivatalos közleményben arra buzdította a magyar embereket, hogy menjenek el szavazni, azonban voksoljanak belátásuk szerint. Hogyan kell értelmezni Frunda kijelentését ebben a kontextusban? – tette fel a kérdést a Transindex Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének.

 

Kelemen Hunor: “Egyrészt az RMDSZ hivatalos álláspontja ismert, és a szövetség továbbra is ehhez tartja magát: minden magyar ember saját lelkiismerete szerint szavazzon. Ehhez kellene tartania magát Frunda Györgynek is. 


Mindenkinek van magánvéleménye Băsescuról, és mindenki ennek függvényében fog szavazni. Amikor létezik egy hivatalos álláspont, akkor indokolt, hogy RMDSZ-es politikusként a véleményünket tartsuk meg magunknak. Frunda nem először ugyan, de ismét elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy csapatszellemről tegyen tanúbizonyságot. Persze, úgy szavaz, ahogy akar, ezt senki nem fogja rajta számon kérni, de a hivatalos álláspont változatlan. 

Frunda kijelentését mind az RMDSZ-nek, mind a magyar választóknak egy politikus magánvéleményének kell tekinteniük. Nem kötelezi el semmilyen irányba a szövetséget, és nem jelent semmiféle útmutatást, kérést vagy sugallatot a választók felé az RMDSZ vezetőségének részéről, és ez így is marad a referendumig. 

Továbbra is azt gondolom, hogy a referendumon részt kell venni, 22 éve folyamatosan azt mondjuk, hogy ott, ahol döntés születik, ott jelen kell lennünk. A demokrácia egyik fontos értéke, hogy szavazáskor a döntés az állampolgárok kezében van, és mi azt mondtuk, hogy a döntést saját kezünkbe akarjuk venni. A népszavazáson való részvételt fontosnak tartom, de természetesen mindenki úgy szavaz, ahogy akar. Nem biztathatjuk arra a választókat, hogy ne vegyenek részt egy referendumon, egy választáson. Ezért azt javasoljuk, hogy menjenek el a referendumra, és szavazzanak lelkiismeretük szerint. 

Ez az egész három hetes rövid kampány elkeserítően alacsony színvonalú, és ilyen értelemben a referendum után még sokat kell majd beszélni arról, hogy miként jutott ide Románia és a politikai osztály, és hogy milyen utat kell követni, mit kell korrigálni az alkotmányban, a törvényekben.”

Forrás: transindex

Share Button
Ennyien olvasták: 465

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.