Központ
2020. január 25. szombat, Pál

Kelet-Európa felé közeledik a gyilkos hőséget okozó omega-blokk

Központ július 2, 2015 Hír & hírháttér

Az előrejelzések szerint a hét végéig Kelet-Európát is az erős hőhullámot okozó úgynevezett omega-blokk. Az átlaghőmérséklet Nyugat-Európában máris magasabb, mint szokott, Spanyolországban és Franciaországban hétfőn és kedden 37 Celsius-foknál is több volt.

omega

Az omega-blokk a nevét arról kapta, hogy a különböző nyomású területek a görög omega betűt formálják (ahogy az a fenti képen is látható): a betű belsejében alakul ki az úgynevezett gerinc (ridge), egy elnyújtott, magas nyomású terület, a külső részén pedig az alacsony nyomású (trough), ahol a hőmérséklet is alacsonyabb.

A magas nyomású rész általában akkora területet fed le, hogy az alacsony nyomású frontok nem tudnak áthatolni rajta, ez szárazságot, magas hőmérsékletet okoz, elhal a szél is.

Ebből olyan pozitív visszacsatolás alakul ki, amiből nehéz kitörni: a magas hőmérséklet és a szél hiánya még magasabb hőmérséklethez vezet. Ugyanilyen omega-blokk alakult ki 2003 júliusában, ekkor több ezer ember halt meg hőséghez kötődő betegségekben. Csak Franciaországban 14 ezren haltak meg akkor.

Forrás: index.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 629

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.