Központ
2018. július 17. kedd, Endre, Elek

Készpénz nélkül képzelik el a jövőt a vezető közgazdászok

Központ május 18, 2015 Hír & hírháttér

A készpénz, a bankjegyek és a pénzérmék forgalomból való kivonását javasolják neves közgazdászok.

bankkartya
„A jelenleg rendelkezésre álló technikai lehetőségek mellett a pénzérmék és a bankjegyek használata már anakronizmusnak számít” – mondta Peter Bofinger a würzburgi egyetem közgazdász professzora, a német „bölcsek tanácsának” a tagja a Spiegel magazinnak. Megszüntetésükkel szerinte fel lehetne számolni a feketemunkát a gazdaságban és ki lehetne szorítani a drogkereskedelmet is.

A neves német közgazdász arra szólította fel a német kormányt, hogy nemzetközi fórumokon támogassa a készpénz kivezetésének az ügyét. „Fel lehetne venni a témát például az elmaui G7-csúcs napirendjére is” – javasolta.

Ken Rogoff, a Harward Egyetem professzora a készpénz fokozatos kivezetését javasolja a használatból. A Nemzetközi Valutaalap egykori vezető közgazdásza a Handelsblattnak írt cikkben kifejti, hogy a készpénz kivezetésének első fázisában ajánlatos lenne csak a kis címletű bankjegyeket a forgalomban megtartani.

„A készpénforgalom negatív mellékjelenségei ugyanis szoros összefüggésben vannak a nagy címletű banjegyek rendelkezésre állásával. Ha ezeket kivonjuk a forgalomból, máris nagy lépést tettünk előre az ügy érdekében” – javasolja. A bankjegyek biztosítani tudják ugyanis az illegális tranzakciókhoz és az adóelkerüléshez szükséges anonimitást – mutat rá.

A készpénz kivezetésének monetáris politikai előnyei is lennének – fejti ki a Handelsblatt cikkében a közgazdász professzor. „Egy olyan helyzetben, amikor a vagyont a kamatokra ézéktelen bankjegyekben is el lehet helyezni, a jegybanknak nem sok lehetősége van negatív kamatokkal mozgásba hozni egy stagnáló gazdaságot” – véli a közgazdász.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 287

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.