Központ
2017. november 17. péntek, Gergő, Hortenzia
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Eső valószínű
Vasárnap
Eső valószínű

Két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Kerekes Károly

Központ október 29, 2014 Hír & hírháttér

Nem jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán a legfelsőbb bíróság Kerekes Károly Maros megyei RMDSZ-es képviselőt,amiért korábban fiát és feleségét alkalmazta képviselői irodájában.

kerekes

Az ítéletet négy év próbaidőre felfüggesztették, ugyanakkor a büntetés része az is, hogy Kerekes tíz évig nem tölthet be választott tisztséget vagy közhivatalt.

A bíróság ítélete nem jogerős, az ellen tíz napon belül fellebbezéssel lehet élni.
Kerekest még 2011-ben jelentette fel az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) érdek-összeférhetetlenség miatt, amiért 2006 és 2010 között a fiát, illetve 2004 és 2009 között a feleségét alkalmazta Maros megyei képviselői irodájában, és ezen időszak alatt az iroda fenntartására számára kiutalt közpénzekből összesen 99 ezer lejes fizetést adott nekik.

Kerekes ellen idén januárban emelt vádat a legfőbb ügyészség.

Nem ő az első RMDSZ-es honatya, akit ilyen ügyben elmarasztalnak: Máté András Levente Kolozs megyei képviselőt júliusban hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért feleségét alkalmazta az irodájában. Ugyancsak eljárás zajlik Pető Csilla volt nagyváradi képviselő ellen, aki a lányát alkalmazta.

Kerekes amúgy korábban már felemelte szavát az eljárás ellen, mondván: Európában sehol sem számít bűncselekménynek családtagot alkalmazni asszisztensként vagy irodavezetőként a törvényhozók területi irodáiban, Romániában viszont értelmezési vita van erről. Szerinte csak a feddhetetlenségi ügynökség értelmezi úgy a törvényt, hogy ez összeférhetetlenség.

Az RMDSZ politikusa összehasonlításképpen a francia nemzetgyűlést említette: tudomása szerint a párizsi törvényhozás csaknem hatszáz tagja közül ötven a saját feleségét alkalmazza, és másik ötven különböző családtagjait. Szerinte az egyedüli megszorítás az, hogy meghatározzák, legfeljebb mennyi fizetést adhat.

forrás: agerpres, foter.ro

Share Button
Ennyien olvasták: 249

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.