Központ
2017. szeptember 22. péntek, Móric
Eső
Péntek
Eső
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Két radioaktív román állampolgár próbált bejutni Magyarországra

Központ május 6, 2013 Hír & hírháttér

Két radioaktív román állampolgár próbált bejutni Magyarországra

Az osztrák rendőrség rutinellenőrzés során két radioaktív emberre lett figyelmes a határon. A 43 éves Gheorge Ionescu, és a 38 éves Dorin Nicolea Romániába utazott, mikor feltartoztatta őket az osztrák rendőrség – rutinellenőrzés céljából szerették volna megnézni, mit szállítanak be Magyarországon át Romániába. Szerencsére egy olyan speciális eszközzel nézték át az autót, melynek használata során kiderült: a jármű mérhető radioaktivitást mutat. 

 

Ami még elképesztőbb, hogy a páros, az általuk szállított sugárzó anyag mellett tárolta az ételét és az ásványvizét. Mint elmondták, a veszélyes anyagot hűtve tárolták, és itt bizonyult a legjobb helynek az élelmiszer hidegen tartása is. A határőrök teljesen ledöbbentek, mivel az egész autó, az utolsó alkatrészéig és négyzetcentiméteréig szennyezett volt a nukleáris anyagtól. A doboz, amelyben jód-131 izotópot tároltak, nem volt biztonságos, annak ellenére, hogy már számtalan alkalommal használták ilyen jellegű anyag szállítására. 

A párost ezt követően kórházba szállították, és további, sürgős kezelésekre lesz szükségük Romániában. Elmondásuk szerint már számtalanszor megjárták az utat Hollandia és Románia között, jód-131-gyel a fedélzeten. 

A jód-131-et orvosi diagnózis és kezelési eljárások során alkalmazzák, a két férfi legálisan birtokolta a veszélyes anyagot, mindazonáltal nem az előírásoknak megfelelően szállították. A vizsgálatok szerint az egészségügyi határérték negyvenszeresét mérték a két szennyezett ember szervezetében. 

A rendőrség a járművet ólomköpennyel borította be a biztonságos szállítás érdekében, majd elszállították Romániába, ahol a hatóságok már várták az autót. 

A vizsgálatot végző rendőr szerint egyszerűen elképesztő, hogy mennyire nem voltak tisztában a veszéllyel. A sugárszennyezettségük mértéke főként annak köszönhető, hogy az általuk elfogyasztott élelmiszert a radioaktív anyag mellett tárolták. 

A két férfit végül megbüntették, és részletes tájékoztatást adtak a közlekedési minisztériumnak.

Forrás:  autohirek.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 187

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.