Központ
2020. november 25. szerda, Katalin

Kiderült, ki a kuruc.info tulajdonosa

Központ szeptember 4, 2012 Hír & hírháttér

Kiderült, ki a kuruc.info tulajdonosa

A domain nevek rendszerének bevezetése során nem véletlenül hozták létre az un. whois szolgáltatást. Ebből a bárki számára elérhető ingyenes adatbázisból lehet lekérdezni, hogy egy-egy domain név kinek a birtokában – pontosabban kezelésében – áll. Az adatsor – ahogyan például a cégek esetében is a cégnyilvántartás – tartalmazza a legfontosabb adatokat. A domainek esetében a fenntartó nevét, lakcímét – cég esetén székhelyét – és e-mailes elérhetőségét. A regisztrátor cégek azonban extra bevétel reményében a valódi tulajdonos nevét elrejtésére szolgáló előfizetési lehetőséggel álltak elő.

 

A proxy vagy id-shield néven futó szolgáltatásokra előfizetők a nyilvános adattárban így a valós tulajdonosok helyett a regisztrátor cég vagy annak szatelit cége vagy külföldi irodája szerepelt. A domain nevek valós tulajdonosai ezzel a lehetőséggel el tudták kerülni – vagy tudták késleltetni – a hatósági eljárásokat. Egyszerű módja, ha a domain szolgáltatója egy pálmafákkal tarkított, nemzetközi jogi egyezményekben kevésbé elkötelezett országban bejegyzett cég nevét tüntetik fel a domain nyilvántartásban.

A szerzői joggal védett anyagok illegális terjesztésének egyre fokozódó méretei miatt azonban egyre fontosabbá vált, hogy a domain nevek valós kezelői nyilvánosságra kerüljenek. A domain nevek legfőbb hatósága, az ICANN – annak érdekében, hogy a szerzői jogi lobbinak megfelelhessen – harcot hirdetett a valótlan domain kezelői adatok közlése ellen és igyekszik nyomást gyakorolni a regisztrátor cégekre annak érdekében, hogy az ügyfeleket elrejtő tevékenységüket felszámolják. Egyre több szolgáltató kénytelen az extra bevételektől megválva, nyilvánosságra hozni a tényleges használó nevét.

Vélhetően ennek a folyamatnak ez eremdényeképp került nyilvánosságra a kuruc.info tényleges tulajdonosa. A domain nyilvántartás szerint a kuruc.info a kaliforniai Healdsburg-ben élő Varga Béla kezelésében áll. Varga Béla facebook profiljáról kiderül, hogy kapcsolatban áll a jobboldali Toroczkai Lászlóval és Budaházy Györggyel is.

A magyar származású volt borász Varga Béla már több alkalommal összefüggésbe hozták a kuruc.info üzemeltetőivel.

forrás: domainabc.hu, manna.ro

 

Share Button
Ennyien olvasták: 366

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.