Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Kikerülhet a spanyol falu nevéből az “öld meg a zsidókat”

Központ április 23, 2014 Hír & hírháttér

Kikerülhet a spanyol falu nevéből az “öld meg a zsidókat”

Több mint 500 év után megváltozhat egy Burgos melletti spanyol falucska neve, miután a polgármester népszavazást kezdeményezett az antiszemita név megváltoztatására. Május 25-én, az európai parlamenti választások napján a település 56 felnőtt korú lakója arról fog dönteni, visszaváltoztassák-e Castrillo Matajudíos (Castrillo Öld meg a zsidókat) nevét az eredetire, ami Castrillo Mota de Judíos (Castrillo Zsidók dombja) volt – írja a Financial Times.

   

 

A település feltehetően 1035-ben kapta eredeti nevét, amikor a pogrom elől menekülő zsidók ezen a dombon kerestek menedéket. A falu nevét akkor változtatták meg, amikor a zsidókat 1492-ben kiűzték Spanyolországból. Castilla y León tartományban ma is szokás matar judíos (zsidókat ölni) nevű italt inni húsvétkor, ami a sangríához hasonló boros limonádé. A Matarjudios ezen felül vezetéknévként is előfordul a spanyoloknál.

A zsidók kétezer évvel ezelőtt érkeztek Spanyolországba, és az inkvizíció megerősödéséig az egyik legnagyobb közösséget alkották Európában. Jelenleg 12 ezer zsidó él Spanyolországban, amelynek lakossága a Pew Research Centre 2008-as felmérése szerint az egyik leginkább antiszemita Európában.

Castrillo Matajudíos polgármesterének javaslata a falu névváltoztatására országos szinten is figyelmet keltett. A spanyol kormány maga is igyekszik gesztusokat tenni a zsidó közösség felé. Idén például egy olyan törvényt terjesztett be, amely szerint a korábbi zsidó népesség leszármazottainak joguk van spanyol útlevélhez jutni. A belügyminiszter akkor azt mondta, a lépéssel szeretnék orvosolni Spanyolország egyik legfontosabb történelmi hibáját.

Forrás: origo.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 770

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.