Központ
2020. november 24. kedd, Emma

Kilőtték a miniszter rokonát megsebesítő medvét

Központ szeptember 17, 2012 Hír & hírháttér

medvKilőtték a miniszter rokonát megsebesítő medvét

Kilőttek egy medvét vasárnapra virradó éjszaka Dâmbovița megyében, miután szombaton három embert ért medvetámadás a térségben és az egyik áldozat meghalt.

 

Szombaton egy szilvát szedő 71 éves férfit halálosan megsebesített egy medve a Bucsecs hegységtől délre fekvő Pietrosita község területén. Néhány óra múlva a szomszédos Buciumeni községben egy teheneit legeltető 57 éves asszonyt ért medvetámadás – őt a fején és a nyakán sebesítette meg egy medve. A nehezen megközelíthető hegyoldalról csendőrök hozták le a sebesültet egy rögtönzött hordágyon, orvosai szerint nincs életveszélyben. A harmadik áldozat egy a térségen átutazó gépkocsivezető volt, akire egy parkolóban támadt rá a medve. Egyedül ment kórházba: a találkozást megúszta néhány karmolással a hátán.

Mivel a három támadás néhány kilométeres körzetben, egyetlen nap alatt történt, a hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egyetlen, vélhetően veszett medve követte el mindegyiket. A veszettség gyanúja jogalapul szolgálhat a kilövési engedélyre, mivel egyébként a medve védett állat.

Szombat este a helyszínre utazott Rovana Plumb környezetvédelmi és erdészeti miniszter is, aki nem titkolta: azért is megrázta az eset, mert ő maga is Buciumeni-ben született és a sérült nő rokona. A miniszter közbenjárása nyomán éjszaka egy hőérzékelő kamerával felszerelt helikopter is segítette a vadállat keresését. Bár eredetileg csak kábító lövedék használatát és a medve áttelepítését engedélyezték, az állatot kilövő vadász éles töltényt használt és egyetlen lövéssel leterítette az állatot.

A 120 kilós hím medvét vasárnap délelőtt felboncolták a târgoviștei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági központban, de a hatóságok egyelőre nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy valóban azt a medvét lőtték-e ki, amely emberekre támadt és azt sem, hogy veszett volt-e.

Románia más térségeiben is egyre gyakoribbak a medvetámadások. A szaktárca múlt héten a Homoród menti falvak lakóit rettegésben tartó medvék egyikének kilövésére is megadta a kilövési engedélyt.

A helyi sajtó szerint Homoródszentmárton és Homoródalmás községben idén 49 háziállatot – tehenet, juhot, kecskét, sertést – pusztítottak el, és három méhkaptárt dúltak fel a településekre bejáró medvék.

Májusban Kászonaltíz egyik gazdaságában sebesített meg két pásztort egy medve.

forrás: manna.ro/mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 329

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.