Központ
2020. augusztus 06. csütörtök, Berta, Bettina

Kisebbségben maradtak a kétfordulós polgármester-választást sürgető pártok

Központ február 2, 2016 Hír & hírháttér

Kisebbségben maradtak a kétfordulós polgármester-választásra való áttérést sürgető jobboldali pártok – derült ki hétfőn, miután Dacian Cioloş miniszterelnök egyeztetett a parlamenti pártokkal.

A tavaly még konszenzussal elfogadott – egyfordulós voksolást előíró – választási törvény módosítását a Nemzeti Liberális Párt kezdeményezte, miután a novemberi – a szociáldemokrata Victor Ponta vezette kormány bukásához vezető – tüntetéseken a civil szervezetek kétfordulós polgármester-választást követeltek.

A legnagyobb jobboldali párt arra hivatkozott, hogy nincs demokratikus legitimitása egy relatív többséggel – például a voksok 25-30 százalékával – megválasztott településvezetőnek, az egyfordulós választás pedig a politikustársadalom megújulását is akadályozza, hiszen a tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvez. Törvénymódosítást sürgető álláspontjukat a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom is osztja.
A hétfői egyeztetéseken bebizonyosodott, hogy nemcsak a PSD, hanem egykori koalíciós partnerei sem támogatják a szabályok megváltoztatását néhány hónappal a júniusban esedékes önkormányzati választások előtt. Felidézték: az egyfordulós helyhatósági választási törvényt tavaly a PNL is megszavazta, és azzal érveltek, hogy nem lehet a választási szabályozást mindig a PNL pillanatnyi politikai érdekeihez igazítani.

Az egykori Ponta-kabinet körüli parlamenti többség mellé állt az ügyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is, amely szerint 10-20 százalékkal kevesebb magyar polgármester lesz Erdélyben, ha a törvény lehetővé teszi, hogy egy második fordulóban a román pártok összefogjanak az első fordulóban élen végző magyar polgármesterjelöltekkel szemben.

Dacian Cioloş kormányfő korábban jelezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy egy szakértői kormány sürgősségi rendelettel módosítson egy politikai konszenzussal elfogadott törvényt, ám miután Klaus Johannis államfő is a kétfordulós polgármester-választás mellett foglalt állást, Cioloş közölte, nem zárja ki, hogy a kormány szerepet vállal a törvénymódosításban, ha annak szükségességéről politikai konszenzus alakul ki.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 428

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.