Központ
2020. szeptember 26. szombat, Jusztina

Előválasztás: Körvonalazódnak a jelöltek és a módszertan

Pál Piroska április 17, 2015 Hír & hírháttér

elovalasztas2

  • Hivatalosan már két jelölt is megmérkőzik
  • Az MPP háza táján is felmerültek nevek
  • Egyelőre a város lakosságának 0.4%-a regisztrált
  • A politikai alakulatok pártharcmentes előválasztást akarnak
  • 2016-ban formális együttműködésben támogatják majd a közös polgármesterjelöltet

Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei elnöke kedden jelentette be, miszerint polgármesterjelöltként részt vesz a marosvásárhelyi előválasztáson, de hangsúlyozta: bár nem tagadja meg néppárti identitását, nem az EMNP jelöltjeként, hanem a városért felelősséget érző vásárhelyi polgárként méretkezik meg.

Sajtótájékoztatóján elmondta: nem az RMDSZ-es Soós Zoltán ellenében, hanem a választópolgárok iránti alázat miatt iratkozott be a jelöltversenybe. „Az előválasztás a magyarság ünnepe kellene legyen. Konstruktív vitát, párbeszédet úgy tudunk teremteni, ha nem pártérdekeket, hanem közösségi érdekeket képviselünk. Úgy vélem, minél többen iratkoznak fel a listára, annál inkább meg tudjuk mozgatni a vásárhelyi magyarságot. Nem létezik, hogy a közel hatvanezres magyar közösségből csak ketten lennénk azok, akik megpályáznák a polgármesteri széket” – hangoztatta Portik. Megjegyezte, olyan versenyre készül, amelyben a jelöltek programjaik versenyeztetésére és nem egymás legyőzésére készülnek.

Jakab István, az EMNP marosvásárhelyi szervezetének elnöke azt nyilatkozta: komolyan veszik azt, hogy vissza kell és lehet szerezni Marosvásárhely polgármesteri székét. „Nem pártideológiákat versenyeztetünk, hiszen azzal elbátortalanítjuk a város lakóit, és mi azt szeretnénk, hogy minden vásárhelyi magáénak érezze az előválasztást” – mondta el.

Az MPP háza táján is merültek fel nevek

Kiss István, az MPP vezetője lapunknak elmondta, hogy az előválasztás ötlete nem azért született meg, hogy a pártok mérkőzzenek meg ezen. „Bárki állíthat jelöltet, és természetesen a saját jelöltállítás gondolatát mi is fontolgatjuk, de azt semmiképp sem szeretnénk, ha az előválasztás egy RMDSZ-EMNP-MPP háborúvá alakulna”. Hozzátette, hogy felmerültek esetleges nevek az MPP háza táján is, de nem gondolkoznak föltétlenül párttagokban, ám neveket nem szeretett volna egyelőre nyilvánosságra hozni.

Felekezeti hovatartozás körüli előítéletek

Mint ismeretes, Soós Zoltán a Maros Megyei Múzeum igazgatója, városi tanácsos jelentkezett elsőként az előválasztásra, ám múlt héten felekezeti hovatartozását vegyes fogadtatás övezte. Mint azt egy helyi napilapnak elmondta: furcsállja az erdélyi hagyományos vallásszabadságra teljesen rácáfoló megközelítést, ám nem lepték meg a történtek, hisz elég sok negatív híresztelés kering az általa látogatott Hit Gyülekezete körül.

A regisztráció lassan halad

A három hete elindított online és analóg formában történő regisztráció során egyelőre valamivel több mint 500 személy fejezte ki választási óhaját. „Még van bőven idő május végéig, reméljük, hogy több érdeklődő lesz. Mivel egy-egy jelöltnek 1350 támogatói aláírásra van szüksége, feltételezem, hogy akik kézjegyükkel látják el az íveket, azok regisztrálnak is az előválasztásra” ” – véli Karácsony Erdei Etel városi tanácsos.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke arra a kérdésünkre, hogy meghatároztak-e egy alsó regisztrációs számhatárt, amely legitimálja az előválasztást, elmondta, hogy a szervezők felajánlották a marosvásárhelyieknek, hogy iratkozzanak a választási névjegyzékbe, ezzel kifejezve azt, hogy érdekli őket a város sorsa, azaz maga a lehetőség legitimálja az előválasztást. „Ahányan jelentkeznek, annyian fognak dönteni majd arról, hogy ki lesz a város magyar polgármesterjelöltje a jövő évi választásokon” – fogalmazta meg.

A szavazólapon pártlogó nélkül szerepelnek majd a jelöltek

Kérdésünkre, miszerint az előválasztási szavazólapon a jelöltek neve pártlogó mellett vagy anélkül jelenik majd meg, Brassai Zsombor kifejtette, hogy csak a személyek nevét tüntetik fel. „Nyilvánvalóvá tettük, hogy ebből a válogatásból kivonjuk a politikai szempontokat, mert tapasztalataink szerint ezek rossz irányba befolyásolhatják a választás kimenetelét, így kizárólag a jelöltek személyneve szerepel majd a választási cédulán” – szögezte le.

Ötpontos vállalást sürget Portik

Portik Vilmos egy előválasztási vállalás aláírását javasolja, amely szerint a megmérettetés majdani győztese, valamint az önkormányzati tisztségekre pályázó különböző színezetű magyar jelöltek választási szövetségben vágnak neki a 2016-os versenynek. Az ötpontos vállalásban többek között az áll, hogy a polgármesterjelölt, a koalíciós listával és az azon szereplő személyekkel egyetemben, kizárólag a három párt koalíciós színeiben jelenhet meg, illetve „az előválasztás eredményét mindegyik fél fogadja el, hiszen ezt a marosvásárhelyiek legitim döntésének tartjuk”.

Az RMDSZ elfogadja a választási koalíciót

Brassai Zsombor üdvözli Portik ötletét, lapunknak elmondta, hogy már a legelőször aláírt szándéknyilatkozat utolsó pontjában az áll, hogy az „előválasztási kísérletet” a jövő évi formális keretek között történő politikai együttműködésük alapjának tekintik. „A 2016-os helyhatósági választásokon mindenképp valamiféle együttműködésben fogjuk közösen támogatni azt a jelöltet, akit most a marosvásárhelyi lakosság kiválaszt. Erre erkölcsileg mindannyian elkötelezettek vagyunk, a város magyarságának közakaratával szembemenni őrültség, vagy akár öngyilkosság lenne” – véli Brassai.

Mint ismeretes, április végéig lehet jelölteket állítani az előválasztásokra. A jelölteknek legkevesebb 1350 támogató aláírást kell összegyűjteniük, és valamely marosvásárhelyi magyar társadalmi szervezet támogatását is kell élvezniük. A lakosok május 29-éig regisztrálhatnak a www.elovalasztas.ro honlapon, vagy a politikai alakulatok székházában.

Share Button
Ennyien olvasták: 894

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.