Központ
2019. január 20. vasárnap, Fábián, Sebestyén

Kötelező lesz minden új kocsiban a fedélzeti segélyhívó

Központ április 29, 2015 Hír & hírháttér

A gyártóknak 2018. március 31-től minden új személy- vagy kisteherautót fel kell szerelniük fedélzeti segélyhívóval, amely a jármű balesete esetén automatikusan értesíti a mentőket – erről döntött kedden az Európai Parlament.

segelyhivo

Az Európai Parlament sajtószolgálatának közleménye szerint a kontinens útjain tavaly 25 700-an vesztették életüket. Az új segélyhívó – a becslések szerint – akár tíz százalékkal is csökkentheti a halálos áldozatok számát.

A fedélzeti automatikus e-segélyhívó rendszer súlyos közúti baleset esetén a 112-es segélyhívó számon értesíti a mentőket. A mentők az információk alapján azonnal be tudják azonosítani a szükséges segítség jellegét és nagyságrendjét, így hamarabb a helyszínre érhetnek. A gyorsabb segítség életet menthet, enyhítheti a sérülések súlyosságát és csökkentheti a közlekedési dugókból következő költségeket. Az e-segélyhívó ingyenes lesz a felhasználók számára, függetlenül attól, hogy milyen autót vezetnek – fejeződik be a közlemény.

Az osztrák Uniqa Biztosító – SafeLine néven – 2007 óta kínál Ausztriában telematika-alapú assistance biztosítást. Közel egy éves tesztelési időszak után 2009. október elsejével vált a magyar Uniqa ügyfelek számára is elérhetővé ez az autókba beépíthető termék. Eddig néhány száz ilyet adtak el a magyar piacon – válaszolta az Uniqa magyar leányvállalata az MTI-kérdésére.

Az autóba épített SafeLine ütközésérzékelő – baleset esetén – automatikusan működésbe lép, riasztja az asszisztencia-központot. A Europ Assistance munkatársai azonnal látják az autó helyét jelző GPS-koordinátákat, ennek köszönhetően rövid időn belül szakértő segítséget tudnak a helyszínre küldeni. A vészjelző gomb megnyomásával a vezető közvetlenül is értesítheti a központot baleset esetén, vagy ha orvosi, illetve műszaki segítségre van szüksége.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 322

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.