Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Derült
Kedd
Derült

Közös polgári bizottságot alakított az EMNT és az SZNT

Központ szeptember 14, 2015 Hír & hírháttér

Megalakult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közös polgári bizottsága, amely állampolgári kezdeményezésként terjeszti a bukaresti parlament elé a Székelyföld autonómia-statútumát – jelentette be hétfőn Tőkés László EP-képviselő, az EMNT és Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

A 11 tagú testületnek – amely Tőkés Lászlót választotta elnökévé – előbb a román parlament törvényhozási bizottságához kell eljuttatnia véleményezésre az SZNT által kidolgozott autonómia-tervezetet. A beterjesztéshez szükséges százezer aláírást azt követően kezdhetik gyűjteni, hogy a tervezet megjelent a hivatalos közlönyben.

Izsák Balázs szerint a román állam szinte teljesíthetetlen feltételekhez köti azt, hogy állampolgárai maguk kezdeményezhessenek jogalkotást: az ország megyéinek negyedéből kell százezer támogatót megnyerni az ügynek úgy, hogy megyénként legalább ötezer aláírásra van szükség. Hozzátette: ezzel magyarázható, hogy a vonatkozó törvény elfogadása óta eltelt több mint másfél évtizedben egyetlen törvényt sem hoztak állampolgári kezdeményezésre Romániában.

Az SZNT elnöke elmondta: az SZNT-EMNT közös polgári bizottsága ezért az állampolgári kezdeményezésre vonatkozó törvény és az alkotmány módosítására is javaslatot dolgoz ki. Izsák elmondta, a törvénymódosítást nem tekintik előfeltételnek a székelyföldi autonómia-statútum beterjesztéséhez: ezt megpróbálják végigvinni a hatályos jogszabályok előírásai alapján.

Tőkés bírálta a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amiért – bár tagja a bukaresti parlamentnek – “taktikázik” saját autonómiatervezete beterjesztésével. Emlékeztetett: az EMNT és az SZNT küldöttei júniusi együttes ülésükön határozták el: szükség esetén polgári kezdeményezéssel próbálják elérni, hogy a székelység autonómiaigénye a bukaresti parlament elé kerüljön.

Az RMDSZ tavaly szeptemberben bocsátott közvitára egy – az SZNT korábbi autonómia-statútumától függetlenül kidolgozott, attól eltérő – törvénytervezetet, amellyel a Székelyföldet magába foglaló három romániai megyének különleges jogállást biztosítana. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor múlt héten úgy nyilatkozott: taktikai szempontokat figyelembe véve fognak dönteni arról, mikor terjesszék a bukaresti parlament elé autonómiatervezetüket.

Forrás:mti

Share Button
Ennyien olvasták: 220

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.