Központ
2020. május 27. szerda, Hella

Lángokban állt egy toronyház Londonban

Központ június 14, 2017 Hír & hírháttér

A hatalmas tűz eloltásával körülbelül kétszáz tűzoltó küzdött a helyszínen szerda hajnalban, a lakók evakuálása még reggel is zajlott. Félő, hogy vannak, akik bennrekedtek a romok között. Fennáll a veszélye annak is, hogy a huszonnégy emeletes, mostanra teljesen leégett toronyház összeomlik.

Kigyulladt egy huszonnégy emeletes lakóház a London nyugati részén lévő North Kensington negyedben, mintegy kétszáz tűzoltó próbálta megfékezni a tüzet. A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, 120 lakásos toronyházhoz hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

A fővárosi tűzoltók Twitter-oldalán jelent meg először a hír, hogy mintegy kétszáz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat, amelyek a Grenfell Tower mindegyik emeletére kiterjedtek. Rendőrségi források szerint két embert már kezelni kellett füstmérgezéssel, és a BBC úgy tudja, hogy körülbelül 30-an kórházi ellátást igénylő sérüléseket szenvedtek.

Egy riporter azt mondta az egyik rádiós csatornának, hogy teljesen befedte őt a hamu, noha száz méterre állt a tűz helyszínétől.

A toronyépület több ponton még reggel is lángolt, de a tűzvészt jelentős részben mostanra sikerült megfékezni. A füstoszlop továbbra is London egész területéről látható.  A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra. Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

Szemtanúk szerint a lakók zseblámpák fényénél próbálták elhagyni az épületet, szerda reggel még folyt az evakuálásuk. Andy Moore, a BBC újságírója szerint megvan a veszélye annak, hogy a toronyház esetleg összeomlik.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában.

A magas toronyház óriási fáklyaként égett, és félő, hogy az evakuálás után még mindig vannak bennrekedt emberek a romok között. A rendőrség egyelőre nem közölt információt arról, hogy az utóbbi évek legsúlyosabb londoni épülettüzének vannak-e halálos áldozatai.

forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 568

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.