Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Leállt Cernavodában az egyik atomreaktor

Központ november 7, 2012 Hír & hírháttér

reaktorLeállt Cernavodában az egyik atomreaktor

Meghibásodás miatt szerdán automatikusan leállt az egyik atomreaktor a Duna-parti Cernavodában lévő atomerőműben – közölte a létesítményt üzemeltető Nuclearelectrica cég.

 

Az üzemeltető szerint a leállásnak nincsenek biztonsági következményei sem az atomerőmű dolgozóira, sem a lakosságra, sem a környezetre nézve. A 2-es reaktor a tervek szerint péntektől ismét működik. 

A meghibásodás okait egyelőre az üzemeltető sem ismeri, szerdán még folytak a vizsgálatok. Az atomerőmű reaktora fél tizenkettőkor állt le. 

A Nuclearelectricának két 706 megawattos reaktora van Cernavodában, ezek az ország energiatermelésének hozzávetőleg egyötödét biztosítják. 

Románia még két reaktort tervez üzembe helyezni, de ezek megépítése elodázódott, miután több külföldi energiavállalat kilépett a projektből. A kormány jelenleg új beruházókat keres. 

A cernavodai nehézvizes létesítmény kanadai technológia alapján működik, és a Dunából veszi a hűtővizet. Az atomerőmű az Atomic Energy of Canada Limited tervezésében épült az 1980-as években, a kereskedelmi jellegű áramtermelés 1996-ban kezdődött. 

A 2-es reaktornál tavaly decemberben kisebb meghibásodást észleltek, akkor desztillált víz szivárgása miatt kellett leállítani.

Forrás: mti

 

Share Button
Ennyien olvasták: 329

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.