Központ
2020. február 23. vasárnap, Alfréd

Legszebb konyhakert verseny Maros megyében

Központ május 8, 2017 Hír & hírháttér

Kertészkedésre fel!

Elő a gereblyével, a vetőmagokkal és a metszőollókkal, ugyanis idén második alkalommal indul útjára a nagy népszerűségnek örvendő Legszebb konyhakert verseny elnevezésű Maros megye összes kertművelője számára. A program célja, hogy minél többen termesszenek saját használatukra – lehetőleg vegyszerek nélkül – zöldséget-gyümölcsöt a kertjükben, külterületeiken, vagy akár lakásuk erkélyén, továbbá ösztönözzék egymást, rokonaikat, barátaikat, hogy alakítsanak ki konyhakerteket.

 

Ismételten elindult a népszerűség útján a kertészkedés, ami nem csoda, tekintve, hogy számtalan előnnyel bír ez a hasznos időtöltés. Bár a megszokott városi mindennapokban egyre inkább elveszítjük a természettel való kapcsolatunkat, amit főként vidéken a kerttulajdonosok többsége, valamint a hobbi kertészek tapasztalnak meg, mikor szabadidejüket kinti „smaragdzöldövezetükben” töltik a friss levegőn, az esemény célja növelni ennek a népszerűségét.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezet az idei évben második alkalommal csatlakozott a Legszebb konyhakert programhoz, melyet meghirdetett Maros megye összes kertművelője számára, egyénileg vagy akár csoportoknak, közösségeknek.

„Célunk arra ösztönözni a városi és vidéken lakó embereket, hogy saját konyhakertet alakítsanak ki, és azokban saját, illetve családi részre megtermeljék a mindennapokhoz szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, ami az egészséges élet záloga, és ezt persze merjék is megmutatni. Egy kis ásás, gyomlálás, betakarítás által akár kedvenc fűszereiket is megtermelhetik, sőt gyógynövényeket is, amelyek segíteni fognak a betegségekkel szemben” – mesélik a szervezők, akik két alkalommal fogják felmérni a jelentkező kertjét, előzetes egyeztetés alapján. Az egyesület azt szeretné, hogy minél több település kapcsolódjon be a programba, ezért nemcsak a gazdaköröket, hanem az önkormányzatokat is mozgósították.

 „Hasznos rovarok a kertben”

Idén külön előnyt jelent, ha a kertművelők minél több hasznos rovart csalogatnak be, tartanak kertjükben, és életteret biztosítanak nekik „rovarszállók”, „darázsgarázsok”, vagy egyéb rovarbarát helyek kialakításával. Továbbá az is pluszpontot ér, ha minél több mézelő növényt tartanak kertjükben a méhek számára.

Nincs is finomabb egy általunk gondosan ápolt és vegyszermentesen nevelt paradicsomnál vagy paprikánál, amire – akár saját csemetéinkre – mondhatni még büszkék is vagyunk, s nem is gondolnánk, mennyi jót teszünk általános egészségi állapotunk érdekében, míg a finom eledel az asztalunkra kerül.

A következő kategóriákban lehet benevezni: erkélyen kialakított, mini (10 – 50 m), normál (50 m felett), zárt (külön-külön zöldség, gyümölcs és vegyes), valamint közösségi (csoportok, szervezetek által megművelt) kerttel. A jelentkezési lapot az RMGE Maros Laposnya utca 23. szám alatti székhelyén lehet igényelni, és kitöltve itt kell majd leadni, illetve megtalálható a www.alegszebbkonyhakertek.hu internetes elérhetőségen. Benevezéskor és a verseny ideje alatt fotókat kell készíteni a kertről, ami majd segíti a zsűri munkáját.

Az eredményhirdetés és az ünnepi díjazás szeptember 2-án a mikházi Csűrszínházban megtartandó nemzetközi gazdanapon lesz. Jelentkezési határidő: 2017. május 20-a.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 694

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.