kormany
Hír & hírháttér

Lemondott a kormány. És mi történt utána?

kormanyLemondott a kormány.
És mi történt utána?

Hétfő reggeltől ettől hangos a romániai média. Mi megpróbáljuk röviden, kronológiai sorrendben összefoglalni az elmúlt négy nap legfontosabb eseményeit.

Február 6-án, hétfőn a kormány reggeli ülésén Emil Boc bejelentette lemondását. Ezzel körül-belül egy időben az ellenzékben levő szociáldemokrata és liberális politikusok tovább bírálták a román kormányt, előrehozott választásokat követelve. Még aznap Cătălin Predoiu jelenlegi igazságügyi minisztert, a kormány egyetlen független miniszterét nevezte ki ideiglenes miniszterelnöknek Traian Băsescu.

Eközben felröppent az a hír is, hogy a bukott Boc komolyan fontolgatja a kolozsvári polgármesteri szék megpályázását, sőt a polgármester-jelöltséggel kacérkodó Moisin ideiglenes polgármester és Alin Tişe megyei tanácselnök is visszalépne a volt miniszterelnök javára.

Bár a kormányfő lemondott, nem csillapodtak le a tüntetők kedélyei, hisz néhány tucat demonstráló vonult a Cotroceni palota elé, Basescu államfő lemondását követelve.

Predoiu pünkösdi királysága után, már hétfőn Traian Basescu Mihai Răzvan Ungureanut bízta meg kormányalakítással. Ungureanu történész és diplomata, az egykori Tăriceanu-kabinet külügyminisztere volt, 2007-ben pedig Băsescu kinevezte a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetőjévé. Neve árulkodó, hisz a miniszterelnök jól beszél magyarul is. Boc és a demokrata-liberálisok keddi megbeszélése értelmében egyetlen volt PDL-s miniszter sem kap helyet az Ungureanu vezette kormányban.

Február 8.

Tárgyalások és egyeztetések után kialakult az Ungureanu-kabinet tagjainak listája. Miniszterelnök: Mihai Răzvan Ungureanu, miniszterelnök-helyettes  Markó Béla maradt, Belügyminisztérium: Gabriel Berca, az igazságügyi miniszter Cătălin Predoiu, Gazdasági Minisztérium: Lucian Bode. A Pénzügyminisztérium élére Bogdan Drăgoi-t nevezték ki, míg az Egészségügyi Minisztérium tárcavezetője Ritli László maradt. Szállításügyi Minisztérium vezetője Boagiu helyett Alexandru Nazare lett, Funeriut pedig Cătălin Baba váltotta az Oktatási Minisztériumban. Mezőgazdasági Minisztérium: Stelian Fuia, Munkaügyi Minisztérium: Claudia Boghicevici, Távközlési Minisztérium: Şerban Mustea. Az Európai Ügyekért felelős miniszter Leonard Orban maradt, ugyanúgy a Környezetvédelmi Minisztérium élén Borbély László és Művelődési Minisztériumban továbbra is Kelemen Hunor trónol. Udreát is lapátra tették, és a Turisztikai Minisztérium tárcavezetője Cristian Petrescu lett. Továbbá a külügyminiszter Cristian Diaconescu, és a védelmi miniszter Gabriel Oprea.

Egészségügy és szociális rendszer racionalizálása

Az új kormányprogram is nyilvánosságra került, amelyben szerepel a költségvetési deficitnek a GDP 3%-ára való leszorítása, az állami bérek és nyugdíjak óvatos emelése. Az adók és illetékek számát a jelenlegi 236-ról legtöbb 100-ra csökkentenék, az állami támogatásokat fokozatosan EU-s forrásokra cserélnék le a mezőgazdasági támogatási rendszerben, emellett prioritást képez az euró 2015-ös bevezetése is.

A legfontosabb cselekvési irányvonalak az EU-s alapok lehívása (az új kormány 2012 végére az elérhető EU-s alapok 20%-át szeretné lehívni), az egészségügyi rendszer (előírja egy olyan kísérleti program bevezetését, amelyben a kórházak alapítványokként működnek, illetve az egészségügyi dolgozók teljesítményalapú bérezésérének megteremtését), társadalombiztosítások (támogatja a foglalkozás szerinti nyugdíjtörvényt, folytatná a családokra és személyekre szabott szociális támogatások racionalizálását is), közlekedési infrastruktúra, amely az autópályák építését támogatná, ugyanakkor a TAROM és a CFR működését segíteni élő.

Lapzártakor még nem került sor a parlament két házának közös gyűlésére, amely az Ungureanu-kabinet megerősítéséről vagy elvetéséről hivatott dönteni.  

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.